Ανέλκυση του “Sea Diamond” με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας

    2829
    Ανέλκυση του “Sea Diamond” με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας

    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ύστερα από σχετική εισήγηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, υπέγραψε σήμερα εντολές προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και προς το Αρχηγείο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. με τις οποίες ζητεί την άμεση ενεργοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.

    Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο Φηρών στις 5 Απριλίου του 2007, ρυμουλκήθηκε και τελικώς βυθίστηκε. Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών το κρουαζιερόπλοιο παραμένει στο βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη, μίας εκ των πλέον τουριστικών περιοχών της Ελλάδας και του κόσμου.

    Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΝΑΝΠ, “με τις ανωτέρω γραπτές εντολές ο κ. Κουρουμπλής παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να συγκρουστεί με την αδράνεια των προηγουμένων ετών στα ζητήματα της ανέλκυσης των ναυαγίων”.

    Να σημειωθεί ότι στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ποιος θα επωμιστεί το κόστος της ανέλκυσης και ποιες θα είναι οι συνέπειες για το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής μετά την ανέλκυση του ναυαγίου.

    Επίσης, στην ανακοίνωση του Υπουργείου δεν γίνεται λόγος για το πως θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί το νησί της Σαντορίνης, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πέραν του Αθηνιού άλλο μεγάλο λιμάνι στο νησί που να μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τη διακίνηση επιβατών όσο και εμπορευμάτων, ενώ δεν γίνεται και αναφορά για το ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που η εντολή του υπουργού υλοποιηθεί. Να σημειωθεί πως οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων σε ζητήματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος διίστανται ως προς το κατά πόσο η ανέλκυση του ναυαγίου αποτελεί την βέλτιστη λύση για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή είναι προτιμότερη η “παραμονή του στον βυθό”.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STRINGER

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.