Ξεκινά έργο αξίας 4,5 δις δολαρίων μεταξύ Ιράν, Ομάν και Ινδίας

Ξεκινά έργο αξίας 4,5 δις δολαρίων μεταξύ Ιράν, Ομάν και Ινδίας

144
Ξεκινά έργο αξίας 4,5 δις δολαρίων μεταξύ Ιράν, Ομάν και Ινδίας

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ υψηλόβαθμο στέλεχος της South Asia Gas Enterprise Pvt Ltd (SAGE), δήλωσε ότι η επανεξέταση και άμεση υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ιράν μέσω της Θάλασσας του Ομάν και του Ινδικού Ωκεανού προς την Ινδία είναι πλέον στα άμεσα σχέδια του Νέου Δελχί και της Τεχεράνης.

Ο νέος αγωγός θα κοστίσει 4,5 δις δολάρια και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα νότια παράλια του Ιράν, μέσω των θαλασσίων υδάτων και την ΑΟΖ του Ομάν και της ανοικτής θάλασσας στον Ινδικό Ωκεανό, προς το Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας.

Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 1.400 χιλιομέτρων παρακάμπτοντας την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) του Πακιστάν.

Tο Ιράν και το Ομάν έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία ύψους 60 δις δολαρίων ΗΠΑ για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά ημέρα για μια περίοδο 25 ετών. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim η Ινδία επιδιώκει εδώ και αρκετούς πλέον μήνες να ολοκληρώσει μια άμεση σύνδεση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, ακόμα και υποθαλάσσια, με το Ιράν μετά την κωλυσιεργία του Πακιστάν ως προς την ολοκλήρωση ενός χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των τριών κρατών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.