H στρατηγική για μια ολοκληρωμένη γερμανική θαλάσσια πολιτική

H στρατηγική για μια ολοκληρωμένη γερμανική θαλάσσια πολιτική

102
H στρατηγική για μια ολοκληρωμένη γερμανική θαλάσσια πολιτική

Ο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στρατηγική για μια ολοκληρωμένη γερμανική θαλάσσια πολιτική», που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και ξεκίνησε να ισχύει το 2011, αναλύει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις, λύσεις και ευκαιρίες και απορρέει από τους στόχους του μακρόπνοου στρατηγικού πλαισίου καθώς και των πολιτικών προτεραιοτήτων της Γερμανίας.
Ο ανωτέρω σχεδιασμός διαμορφώνει την πολιτική πλατφόρμα, πάνω στην οποία βασίζεται η δράση όλων των κρατικών και μη κρατικών φορέων με στόχευση μία διαφανή διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» επιδιώκει τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους, που υπόκεινται σε πολιτικές προτεραιότητες και συγκεκριμένα μέτρα:
(α) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού•
(β) επίτευξη μέχρι το έτος 2020 καλύτερων περιβαλλοντολογικών συνθηκών στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα έτσι ώστε να καταστούν πιο καθαρές και ασφαλείς οι θάλασσες•
(γ) αντίληψη συνυπευθυνότητας για τις παγκόσμιες οικολογικές εξελίξεις και υποστήριξη δραστικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ένα σχέδιο δράσης, το οποίο βασίζεται σε αυτόν τον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», συγκεντρώνει τα ήδη υπάρχοντα αλλά και σχεδιαζόμενα μέτρα της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης και καταγράφει τους αναρίθμητους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, φορείς και δεδομένα, που σχετίζονται με τις θάλασσες και τη ναυτιλία.
Ο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» θα συμπληρωθεί από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:
(α) την ολιστική προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε θέματα θαλάσσιας πολιτικής.•
(β) μια επισκόπηση των εν εξελίξει και προγραμματιζόμενων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των ομοσπονδιακών υπουργείων.•
(γ) την καταγραφή των βασικών αρχών και θεσμών της θαλάσσιας πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και των πολλών έργων, προγραμμάτων και δεδομένων που σχετίζονται με θέματα θαλασσών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακύπτει βεβαίως και αντιμετωπίζεται το σημαντικό ζήτημα της διαφάνειας. Το σχέδιο δράσης της Γερμανικής κυβέρνησης ενημερώνεται και συμπληρώνεται τακτικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.