
Η τεχνολογία των πλωτών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (Floating Nuclear Power Plants – FNPPs) ανοίγει έναν νέο ορίζοντα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παραγωγή, τη διανομή και την ασφάλεια της ενέργειας. Βασισμένοι σε μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (Small Modular Reactors – SMRs), οι FNPPs αποτελούν καινοτόμες, κινητές μονάδες, ικανές να παρέχουν αξιόπιστη, μηδενικών εκπομπών ενέργεια σε περιοχές με περιορισμένες υποδομές ή υψηλές ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας. Η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα μαζικής κατασκευής σε ναυπηγεία και γρήγορης εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ABS, CORE POWER και Athlos Energy συγκρότησαν μια στρατηγική κοινοπραξία, με σκοπό την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ανάπτυξης FNPPs στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έργο τους επικεντρώνεται στις δυνατότητες των πλωτών πυρηνικών σταθμών να καλύψουν κρίσιμες ανάγκες ενεργειακής υποστήριξης σε νησιωτικά συμπλέγματα, λιμάνια, παράκτιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές αφαλάτωσης.
Η τεχνολογία των FNPPs επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών κοντά σε κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ παράλληλα προσφέρει ενέργεια χωρίς εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον, η αξιόπιστη και συνεχής παροχή ενέργειας μπορεί να υποστηρίξει λιμενικές λειτουργίες, data centers και μικροδίκτυα, διασφαλίζοντας τη λειτουργική ανεξαρτησία ζωτικών υποδομών.
Η μελέτη που ξεκίνησε η κοινοπραξία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη λειτουργικών σεναρίων (Concepts of Operations – CONOPS) για τους FNPPs, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής ανάλυση βάσει του πλαισίου PESTLE (Πολιτικού, Οικονομικού, Κοινωνικού, Τεχνολογικού, Νομικού και Περιβαλλοντικού), με έμφαση στο Αιγαίο πέλαγος. Το Παγκόσμιο Κέντρο Ναυπηγικών Συστημάτων του ABS, με έδρα την Αθήνα, θα ηγηθεί αυτής της αξιολόγησης, σε συνεργασία με φορείς χάραξης πολιτικής, τη βιομηχανία και την επιστημονική κοινότητα.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει ο συνιδρυτής της Athlos Energy, Διονύσιος Χιώνης, βρίσκεται στη φάση επαναξιολόγησης της ενεργειακής στρατηγικής της, με την πυρηνική ενέργεια να επανέρχεται στο προσκήνιο ως εναλλακτική πηγή χαμηλών εκπομπών. Η εν λόγω μελέτη αποτελεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την αξιολόγηση της τεχνικής, νομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας για την ενδεχόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας FNPPs στο Αιγαίο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η προστασία και η ασφάλεια των πληρωμάτων να καταστεί η πρώτη προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική…
Οι Χούθι ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στο υπό λιβεριανή σημαία ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Eternity C», τη δεύτερη επίθεση που εξαπολύουν οι…
Η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε σήμερα ότι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα έξι μέλη πληρώματος του υπό λιβεριανή σημαία ελληνόκτητου…
Ολοκληρώθηκε το σπουδαίο deal μεταξύ των αδελφών Αγγελόπουλων και της οικογένειας Τσάκου για τη χορηγία της ΚΑΕ Ολυμπιακός, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η…
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας σημαντικός αριθμός αναλυτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μιας μελλοντικής πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και του…
Η τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα εν πλω (Onboard Carbon Capture ‒ OCC) περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη. Για πρώτη φορά παγκοσμίως,…
Από τις 10 Ιουλίου και μετά, η AEGEAN επαναφέρει μέρος του της προγράμματος από και προς Βηρυτό (Λίβανος). Σύμφωνα με ενημέρωση της AEGEAN, από…
Απότομη πτώση σημειώθηκε στις παραγγελίες νεότευκτων το α΄ εξάμηνο του 2025, σε σχέση με τη δραστηριότητα που καταγράφηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Επιφυλακτική…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ