
«Η Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και χιλιάδες νησιά και έχει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές, ενώ ή σύνδεση με τη θάλασσα διαμορφώνει όχι μόνο την οικονομία μας στον τρόπο ζωής μας, αλλά και την ταυτότητά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Κυριακή 9 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα λέγοντας ότι η χώρα μας ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα και τις θαλάσσιες μεταφορές, οι οποίες, όπως είπε, εξασφαλίζουν την ευημερία και τη σταθερότητα.
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο μπροστά της, μια σημαντική διόρθωση της Συμφωνίας για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα Περιοχών πέρα από την Εθνική Δικαιοδοσία (BBMJ), ώστε να τεθεί σε ισχύ. Όπως είπε η συμφωνία αυτή είναι ένα ιστορικό βήμα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να προωθήσει τους απαραίτητους περιορισμούς το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης ότι έχει διορθωθεί η συμφωνία και η χώρα μας θα καταθέσει το έγγραφο επικύρωσής της σήμερα, ενώ είπε ότι ακολουθούν περισσότερα.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία της θάλασσας σε εθνικό επίπεδο πριν από το τέλος αυτού του μήνα θα ξεκινήσουμε τη νομική διαδικασία για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει εκθετικά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μας και μόλις οριστικοποιηθούν αυτά τα τμήματα «θα ξεπεράσουμε σημαντικά το όριο του 30%» πριν από το καταληκτικό έτος.
Προσέθεσε ότι η χώρα μας λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της ποικιλομορφίας δημιουργώντας ζώνες ζωής γύρω από τα νησιά, «ένα ασφαλές καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα και υπογράμμισε ότι η ναυτιλία πρέπει να επιταχύνει τα βήματα της, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συντονιστεί παγκοσμίως αυτή η ενέργεια για να είναι αποτελεσματική και για αυτό η Ελλάδα έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία ICS με στόχο την καθαρή ενέργεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη θαλάσσια ασφάλεια λέγοντας ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, ώστε να προάγεται η παγκόσμια πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ικανότητα, η ασφάλεια ο εφοδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη. Κατέληξε, λέγοντας ότι για την ευημερία όλων των ανθρώπων «πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως διεθνής κοινότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Oriani Hellas, διοργάνωσε με επιτυχία τη 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit, στην κατοικία της Πρέσβειρας.…
Η αγορά των ferries, τα οποία διασχίζουν το στενό του Γιβραλτάρ έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει πρόσφατη έκθεση της AXS Marine.…
Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις σόγιας της Αργεντινής τις πρώτες 18 ημέρες του 2025, πριν από την αύξηση των εξαγωγικών δασμών από την 1η…
Παρά την επιβολή δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, ο όγκος των πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν…
Η Τουρκία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους $660.000 από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα έργο στην εμπορική διαδρομή του Μεσαίου Διαδρόμου, σύμφωνα με ΜΜΕ από τη…
Η Celestyal ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας αναχρηματοδότησης, αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε αρχικά λάβει για την απόκτηση των πλοίων της με…
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2027,…
Έτοιμο να σαλπάρει στις παγωμένες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού είναι το «Alexey Kosygin», το πρώτο ice-class LNG carrier ρωσικής ναυπήγησης, βάσει ανακοίνωσης της Sovcomflot.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ