
«Η Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και χιλιάδες νησιά και έχει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές, ενώ ή σύνδεση με τη θάλασσα διαμορφώνει όχι μόνο την οικονομία μας στον τρόπο ζωής μας, αλλά και την ταυτότητά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Κυριακή 9 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα λέγοντας ότι η χώρα μας ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα και τις θαλάσσιες μεταφορές, οι οποίες, όπως είπε, εξασφαλίζουν την ευημερία και τη σταθερότητα.
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο μπροστά της, μια σημαντική διόρθωση της Συμφωνίας για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα Περιοχών πέρα από την Εθνική Δικαιοδοσία (BBMJ), ώστε να τεθεί σε ισχύ. Όπως είπε η συμφωνία αυτή είναι ένα ιστορικό βήμα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να προωθήσει τους απαραίτητους περιορισμούς το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης ότι έχει διορθωθεί η συμφωνία και η χώρα μας θα καταθέσει το έγγραφο επικύρωσής της σήμερα, ενώ είπε ότι ακολουθούν περισσότερα.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία της θάλασσας σε εθνικό επίπεδο πριν από το τέλος αυτού του μήνα θα ξεκινήσουμε τη νομική διαδικασία για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει εκθετικά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μας και μόλις οριστικοποιηθούν αυτά τα τμήματα «θα ξεπεράσουμε σημαντικά το όριο του 30%» πριν από το καταληκτικό έτος.
Προσέθεσε ότι η χώρα μας λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της ποικιλομορφίας δημιουργώντας ζώνες ζωής γύρω από τα νησιά, «ένα ασφαλές καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα και υπογράμμισε ότι η ναυτιλία πρέπει να επιταχύνει τα βήματα της, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συντονιστεί παγκοσμίως αυτή η ενέργεια για να είναι αποτελεσματική και για αυτό η Ελλάδα έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία ICS με στόχο την καθαρή ενέργεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη θαλάσσια ασφάλεια λέγοντας ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, ώστε να προάγεται η παγκόσμια πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ικανότητα, η ασφάλεια ο εφοδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη. Κατέληξε, λέγοντας ότι για την ευημερία όλων των ανθρώπων «πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως διεθνής κοινότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Καθώς οι σκόπελοι στη ναυλαγορά των LNG carriers επιμένουν, ο παγκόσμιος στόλος των εν λόγω πλοίων βρίσκεται σε ρότα ανανέωσης. Οι πλοιοκτήτες τηρούν στάση…
Η προηγμένη τεχνολογία αποθήκευσης και διαχείρισης αμμωνίας αποτελεί το επίκεντρο της νέας συνεργασίας μεταξύ της IHI Corporation («IHI») και της Royal Vopak («Vopak»), οι…
Με την ενεργειακή ασφάλεια να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας και των εθνικών κυβερνήσεων, πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)…
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο-ορόσημο αναφορικά με το μέλλον των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, θεσπίζοντας το πρώτο ομοσπονδιακό ρυθμιστικό πλαίσιο…
Τα τελευταία χρόνια, η Δυτική Αφρική έχει εγκαθιδρυθεί ως μία εκ των σημαντικότερων περιοχών σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χύδην εμπορευμάτων, όπως ο βωξίτης…
Πάνω από εκατό ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν σήμερα 23 Ιουλίου ότι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί κολοσσιαίες καταστροφές από τον πόλεμο, εξαπλώνεται…
Η Επιτροπή Εγγράφων της BIMCO υιοθέτησε μια τυποποιημένη ρήτρα με στόχο την αντιμετώπιση των συμβατικών αβεβαιοτήτων που ενδέχεται να προκύψουν από την ανακοίνωση του…
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 22 Ιουλίου, ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «τεράστια» συμφωνία με αυτή της Ιαπωνίας για τις…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ