
Η ναυτιλιακή βιομηχανία ανοίγει νέους ορίζοντες στην ψηφιακή εποχή με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) από τον DNV, την HD Hyundai Mipo (HMD) και την HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE). Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας των ψηφιακών διδύμων (digital twins) για τη δοκιμή και τη βελτιστοποίηση πλοίων με ηλεκτρική πρόωση, προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια και αποδοτικότητα.
Τα ψηφιακά δίδυμα ήδη διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Μέσα από τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, δημιουργούν ακριβή εικονικά μοντέλα, που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων και επιτρέπουν την προσομοίωση διαφόρων σεναρίων. Η τεχνολογία αυτή είναι εξαιρετικά ευέλικτη, επιτρέποντας τη δοκιμή και τη βελτίωση συστημάτων χωρίς να επηρεάζεται η πραγματική λειτουργία τους.
Στη ναυτιλία, τα ψηφιακά δίδυμα εισάγονται δυναμικά μέσω του έργου των DNV, HMD και KSOE, αξιοποιώντας τη μέθοδο hardware in the loop (HiL). Αυτή η καινοτόμος τεχνική επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών αναπαραστάσεων συστημάτων πλοίου και τη δοκιμή τους σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα για ολοκληρωμένες και πρώιμες δοκιμές, που περιορίζουν το ρίσκο, βελτιώνουν την ασφάλεια και μειώνουν τα συνολικά κόστη ανάπτυξης.
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των δεδομένων και των ψηφιακών μοντέλων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι τρεις εταιρείες εργάζονται για την επαλήθευση και την πιστοποίηση αυτών των μοντέλων, διασφαλίζοντας την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους. Με επαληθευμένα ψηφιακά στοιχεία, διευκολύνεται η ενσωμάτωση νέων συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα καθίστανται εφικτές «plug-and-play» εφαρμογές, επιτρέποντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των τεχνολογικών λύσεων.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ