H τεχνητή νοημοσύνη, το μεγάλο στοίχημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ναυτιλία

H τεχνητή νοημοσύνη, το μεγάλο στοίχημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ναυτιλία

47
H τεχνητή νοημοσύνη, το μεγάλο στοίχημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ναυτιλία

O υπουργός Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Davies, ανακοίνωσε από το Σαουθάμπτον έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης ύψους £8 εκατ., με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο να πρωταγωνιστήσει στους τομείς της ναυτικής τεχνολογίας.

Από τα αυτοκινούμενα σκάφη έως την ψηφιοποίηση των λιμενικών λειτουργιών, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και άλλων καινοτομιών θα ενισχύσει τη βρετανική οικονομία και θα στηρίξει τις παράκτιες κοινότητες, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Smart Shipping Acceleration Fund θα ξεκινήσει μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη τεχνολογιών έξυπνης ναυτιλίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και τα αυτόνομα πλοία. Τα έργα που θα κερδίσουν θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα λιμάνια θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν κινδύνους για την ασφάλεια, να βελτιστοποιούν τις δραστηριότητές τους και να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ‒ καθιστώντας τα βρετανικά ύδατα ασφαλέστερα, τις λειτουργίες ομαλότερες και τον αέρα καθαρότερο.

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα UK Shipping Office for Reducing Emissions (UK SHORE) ύψους £206 εκατ., το οποίο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.