Πώς και γιατί ένας αγωγός στον Καναδά επηρεάζει τα tankers

Πώς και γιατί ένας αγωγός στον Καναδά επηρεάζει τα tankers

163
Πώς και γιατί ένας αγωγός στον Καναδά επηρεάζει τα tankers

Εμπόδια στον δρόμο προς την ολοκλήρωση της επέκτασης του αγωγού πετρελαίου Trans Mountain Pipeline, με σημείο εκκίνησης την καναδική επαρχία Alberta έως τη δυτική όχθη του Καναδά, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κρατική καναδική εταιρεία Trans Mountain.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ενέργειας Trans Mountain επικαλέστηκε, στις 29 Ιανουαρίου, τεχνικά ζητήματα κατά τη φάση της κατασκευής του αγωγού, που θα καθυστερήσουν την αποπεράτωσή του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το project επέκτασης του αγωγού αντιμετωπίζει μακροχρόνιες καθυστερήσεις ήδη από την έγκρισή του, το 2016. Ο αγωγός πετρελαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το συνολικό κόστος της επέκτασής του ανέρχεται στα $23,04 δισ., σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του αγωγού θα τον καταστήσει ικανό να μεταφέρει 890.000 βαρέλια/ημέρα. Η Γραμμή 1 θα μεταφέρει περίπου 350.000 βαρέλια/ημέρα ελαφρού πετρελαίου και παραγώγων του με προορισμό περιοχές του Καναδά και της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η Γραμμή 2, δηλαδή το καινούργιο τμήμα του αγωγού, αναμένεται να μεταφέρει 540.000 βαρέλια βαρέος πετρελαίου/ημέρα στην τοποθεσία Burnaby, στο λιμάνι του Βανκούβερ. Από το λιμάνι αυτό, το πετρέλαιο θα φορτώνεται σε Aframaxes. Οι ροές του αργού πετρελαίου αναμένεται να καταλήγουν στις ασιατικές αγορές στον Ειρηνικό και άλλες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα τα διυλιστήρια στην Καλιφόρνια προμηθεύονται πετρέλαιο κυρίως από την Κεντρική και Λατινική Αμερική και, στην περίπτωση εισροής καναδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού, οι ποσότητες από τις προαναφερθείσες περιοχές θα διοχετευτούν σε άλλες αγορές.

Εν κατακλείδι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πιθανές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της επέκτασης του αγωγού θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα τα tankers, ειδικά τα Aframaxes, που προορίζονται για τη μεταφορά του αργού πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.