Απανθρακοποίηση της ναυτιλίας: Η πρόταση των ICS, Μπαχαμών και Λιβερίας στον ΙΜΟ

Απανθρακοποίηση της ναυτιλίας: Η πρόταση των ICS, Μπαχαμών και Λιβερίας στον ΙΜΟ

353
Απανθρακοποίηση της ναυτιλίας: Η πρόταση των ICS, Μπαχαμών και Λιβερίας στον ΙΜΟ

Μια λεπτομερή πρόταση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050 κατέθεσε το International Chamber of Shipping (ICS) στον ΙΜΟ.

Η πρόταση αφορά τη σύσταση του Zero Emission Shipping Fund (ZESF), καθώς, αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης εφαρμόσιμων λύσεων για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων μηδενικού καθαρού κόστους, οι πλοιοκτήτες παγκοσμίως συμφώνησαν να καταβάλλουν υποχρεωτικές εισφορές για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) των πλοίων, ώστε να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση του παγκόσμιου στόλου σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και να υποστηριχτούν οι προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών για τη μείωση των θαλάσσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επικαιροποιημένη πρόταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας συνυπογράφεται από τις Μπαχάμες και τη Λιβερία (δύο από τα μεγαλύτερα νηολόγια παγκοσμίως, σε όρους χωρητικότητας). Η πρόταση βασίζεται στην ιδέα του «τέλους» που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και υποστηρίζεται από τα κράτη της ΕΕ στον ΙΜΟ για ένα παγκόσμιο σύστημα εισφορών. Είναι σημαντικό ότι η επικαιροποιημένη πρόταση συνεπάγεται διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων που θα διατεθούν για χρήση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.