Ρεκόρ εξαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ρεκόρ εξαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

47
Ρεκόρ εξαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μέσω αγωγών φαίνεται πως κατακλύζει το νορβηγικό φυσικό αέριο την Ευρώπη, με τις εκτιμήσεις για το μέλλον τα φαντάζουν αισιόδοξες. Πιο συγκεκριμένα, παρότι συνολικά το 2023 σημειώθηκε πτώση στις εξαγόμενες ποσότητες προς την Ευρώπη, τον Δεκέμβριο του 2023 κατεγράφη ρεκόρ.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι οι εξαγωγές νορβηγικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών με προορισμό την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση το 2023. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 11,1 δισ. κ.μ., επίπεδα που συνιστούν ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απότοκο της σταθερής παραγωγής αλλά και της ζήτησης από πλευράς Ευρώπης. Συνεπώς, διαφαίνεται ότι, παρά την έντονη στροφή της Ευρώπης στο LNG, υπάρχουν προοπτικές και για το εμπόριο του ορυκτού καυσίμου μέσω αγωγών. Άλλωστε, το νορβηγικό φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με το εισαγόμενο LNG, έρχονται να καλύψουν το σημαντικό ενεργειακό κενό που άφησε η Ρωσία

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.