Συμμαχία Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας με φόντο τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Συμμαχία Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας με φόντο τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

55
Συμμαχία Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας με φόντο τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο εξουδετέρωσης των ναρκών που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από μήνες συνομιλιών μεταξύ των τριών χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Ρουμάνος ομόλογός του Άνγκελ Τίλβαρ και ο υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) στην Κωνσταντινούπολη για τη σύσταση τριμερούς πρωτοβουλίας ώστε να εξουδετερωθούν αυτοί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

«Με την έναρξη του πολέμου, παρουσιάστηκε μια απειλή από νάρκες που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα. Προκειμένου να την καταπολεμήσουμε… συμφωνήσαμε να συστήσουμε μια ομάδα μέτρων κατά των ναρκών», είπε ο Γκιουλέρ κατά την τελετή της υπογραφής.

Οι θαλάσσιες νάρκες συνιστούν απειλή για τις εξαγωγικές οδούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εισβολή της Ρωσίας και αρκετά πλοία έχουν πληγεί από αυτές, περιλαμβανομένου ενός φορτηγού πλοίου που κατευθυνόταν σε λιμάνι του ποταμού Δούναβη για να φορτώσει σιτηρά τον Δεκέμβριο.

Τρία ναρκαλιευτικά πλοία από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου θα αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Ναυτικοί διοικητές των τριών χωρών θα συστήσουν επιτροπή που θα διαχειρίζεται την επιχείρηση, είπε ο Γκιουλέρ, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτή θα μπορούσε να περιλάβει και άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, εργάζεται επίσης με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία και τη Ρωσία προκειμένου να αναβιώσει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά από την οποία αποχώρησε πέρυσι τον Ιούλιο η Μόσχα, αν και δεν φαίνεται δημόσια να υπάρχουν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.