«Εύθραυστο» το status quo των ναυτασφαλίσεων εν μέσω πολέμων

«Εύθραυστο» το status quo των ναυτασφαλίσεων εν μέσω πολέμων

68
«Εύθραυστο» το status quo των ναυτασφαλίσεων εν μέσω πολέμων

Με τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα να συνεχίζονται, η ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων που επιχειρούν στα εν λόγω ύδατα έρχεται στο προσκήνιο. Η κλιμάκωση των κινδύνων για τη ναυσιπλοΐα, οι οποίοι περιλαμβάνουν πειρατικές και τρομοκρατικές επιθέσεις και πολιτικές αναταραχές, οδηγεί σε αυξημένες απώλειες και ενισχύει την αβεβαιότητα στη ναυτασφαλιστική κοινότητα.

Με άρθρο του, o Andy Yeoman, CEO της Concirrus, κάνει λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της έκθεσης στους κινδύνους. Σε συζητήσεις μελών της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, κοινή παραδοχή είναι ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας λειτούργησε σαν καμπανάκι για την αγορά. Ενώ ο κίνδυνος ενός τέτοιου πολέμου ήταν ορατός, η αντασφαλιστική αγορά πιάστηκε απροετοίμαστη και θα έπρεπε να είχε χειριστεί καλύτερα την αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ασυνέπεια γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η αγορά προσεγγίζει τις διάφορες προκλήσεις, με τον Demian Smith της Guy

Carpenter να σημειώνει ότι οι πρόσφατες ανανεώσεις οδηγήθηκαν κυρίως από την αντασφάλιση, αντί να ακολουθηθεί απλώς η προσέγγιση της άμεσης αγοράς για τη διαχείριση της έκθεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο John Owen της AXIS τονίζει ότι ιστορικά η αγορά τείνει να ακολουθεί την κατεύθυνση ενός ηγέτη, αλλά αυτή τη φορά ήταν δύσκολο να υπάρξει συνοχή.

Ο Andy Yeoman διερωτάται εάν έπρεπε να ξεσπάσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας προκειμένου η αγορά να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. Κατά τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες και δεδομένα που καταγράφονται και αξιοποιούνται για τους ασφαλιστές άμεσων πολεμικών κινδύνων, σπάνια κοινοποιούνται στον αντασφαλιστή, περιορίζοντας την κατανόηση της έκθεσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.