Το φυσικό αέριο, το νέο μεγάλο κεφάλαιο για τη Βενεζουέλα

Το φυσικό αέριο, το νέο μεγάλο κεφάλαιο για τη Βενεζουέλα

81
Το φυσικό αέριο, το νέο μεγάλο κεφάλαιο για τη Βενεζουέλα

Μια άδεια που παρατάθηκε από τη Βενεζουέλα στη Shell (SHEL.L) και την Κρατική Εταιρεία Αερίου του Τρινιντάντ και Τομπάγκο (NGC) θα επιτρέψει στις εταιρείες να παράγουν φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της νοτιοαμερικανικής χώρας για 30 χρόνια, ανακοίνωσε η PDVSA.

Τα τρία μέρη υπέγραψαν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στο Καράκας συμφωνία για το έργο Dragon, μετά από άδεια των ΗΠΑ που χορηγήθηκε τον Ιανουάριο, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τις πρώτες εξαγωγές της χώρας του OPEC από τα τεράστια υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου της.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται αρχική παραγωγή 185 εκατ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου ημερησίως, που θα αποστέλλεται στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και πετροχημικών, ανέφερε η PDVSA σε ανακοίνωσή της.

Το Dragon και τρία γειτονικά υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν από την PDVSA και τα αποθέματά του επιβεβαιώθηκαν πριν από μία δεκαετία. Η εταιρεία εγκατέστησε κάποιες υποδομές, έκανε δοκιμές παραγωγής και άρχισε να κατασκευάζει έναν αγωγό φυσικού αερίου προς τις ακτές της Βενεζουέλας. Όμως το έργο δεν αναπτύχθηκε εμπορικά λόγω έλλειψης εταίρων, επενδύσεων και, πιο πρόσφατα, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.