Παναμάς και Σουέζ στο κόκκινο: Συναγερμός για το εμπόριο ενόψει Χριστουγέννων;

Παναμάς και Σουέζ στο κόκκινο: Συναγερμός για το εμπόριο ενόψει Χριστουγέννων;

598
Παναμάς και Σουέζ στο κόκκινο: Συναγερμός για το εμπόριο ενόψει Χριστουγέννων;

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, δεδομένων των διαταραχών στη Διώρυγα του Παναμά και τη Διώρυγα του Σουέζ. Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τις ροές παγκόσμιου εμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η ξηρασία που αντιμετωπίζει η Διώρυγα του Παναμά και οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ ενέχουν τον κίνδυνο περιορισμού της ναυτιλιακής κίνησης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Διώρυγα του Παναμά, καθυστερήσεις καταγράφονται εδώ και μήνες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχής της Διώρυγας, ο περασμένος Οκτώβριος ήταν εκείνος με τα υψηλότερα επίπεδα ξηρασίας από το 1950. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των επιτρεπόμενων ημερήσιων διελεύσεων πλοίων. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο θα επιτρέπεται η διέλευση μόλις 18 πλοίων ημερησίως.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 167 πλοία διήλθαν από τη Διώρυγα του Παναμά (έναντι 238 πέρυσι), ενώ πλοία τα οποία δεν είχαν προγραμματίσει να διέλθουν περίμεναν κατά μέσο όρο 12,2 ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα containerships επιλέγουν, αντί της Διώρυγας του Παναμά, τον μακρύτερο δρόμο της Διώρυγας του Σουέζ για φορτία από την Ασία στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει τους δικούς της σκοπέλους, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης περιστατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία που βρίσκονται κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στοχεύουν πλοία με προορισμό το Ισραήλ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.