Πετρέλαιο άνω των $100/βαρέλι: «Όχι» λένε οι αναλυτές

Πετρέλαιο άνω των $100/βαρέλι: «Όχι» λένε οι αναλυτές

67
Πετρέλαιο άνω των $100/βαρέλι: «Όχι» λένε οι αναλυτές

Παρότι οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις παραδοσιακά επιδρούν σημαντικά στις τιμές πετρελαίου, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Yahoo Finance, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της στρατηγικής της τράπεζας Citi με επίκεντρο τα εμπορεύματα, κ. Ed Morse, οι τιμές πετρελαίου δεν θα ξεπεράσουν το φράγμα των $100 ανά βαρέλι.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι χώρες που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παραγωγή πετρελαίου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ) έχουν ήδη προβεί σε περιορισμό της προσφοράς. Συνεπώς, σε περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα σε σημαντικό βαθμό, οι χώρες αυτές θα αυξήσουν την παραγωγή τους, φέρνοντας σταθερότητα στις αγορές.

Όσον αφορά το Ιράν, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου παρότι υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις, ο αναλυτής της αγοράς ενέργειας Pavel Molchanov βρίσκει μικρή την πιθανότητα εισόδου της χώρας στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Κατά τον ίδιο, η φιλικά προσκείμενη στην Παλαιστίνη χώρα δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να μετέχει ουσιαστικά στον πόλεμο. Συνεπώς, η παραγωγή της ‒που καλύπτει μέρος των αναγκών ασιατικών χωρών όπως η Κίνα‒ δεν αναμένεται να επηρεαστεί.

Ωστόσο, ο κ. Molchanov θεωρεί πιθανό οι τιμές πετρελαίου να αγγίξουν τα $100/βαρέλι εντός των επόμενων έξι μηνών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.