Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς επηρεάζονται ναυτιλία και εμπόριο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς επηρεάζονται ναυτιλία και εμπόριο

779
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς επηρεάζονται ναυτιλία και εμπόριο

Στους ρυθμούς του πολέμου στο Ισραήλ κινείται και η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς οι (νέοι) γεωπολιτικοί συσχετισμοί που αναδύονται δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον του μαύρου χρυσού.

Οι traders δεν αναμένουν σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς. Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι σημειώνουν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Τεχεράνη, αν και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έσπευσε να διαψεύσει τα όποια σενάρια.

To ενδεχόμενο αντιποίνων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα πυροδοτούσε εκ νέου ανησυχίες για τα Στενά του Ορμούζ, τη ζωτικής σημασίας αρτηρία των θαλάσσιων μεταφορών, την οποία η Τεχεράνη έχει απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δεξαμενόπλοια. Και στο ενδεχόμενο αυτό η σκληρή απάντηση των ΗΠΑ φαντάζει πιθανή. «Εάν το Ισραήλ απαντήσει πλήττοντας υποδομές του Ιράν, οι τιμές θα αυξάνονταν άμεσα υπό τον φόβο αναταραχών», δήλωσε στο Bloomberg o Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group κα πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

O κίνδυνος εξάπλωσης της σύρραξης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η προσφορά πετρελαίου έχει περιοριστεί, μετά και τις αποφάσεις του OPEC+. Αποτέλεσμα των περικοπών ήταν τα futures του Brent να ανέλθουν στα $100/βαρέλι.

Από την άλλη, κανείς δεν αναμένει ότι το Ριάντ, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, θα κλείσει τις στρόφιγγες ως ένδειξη υποστήριξης στην Παλαιστίνη. O υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέλος του OPEC, υπογράμμισε ότι οι εχθροπραξίες δεν θα επηρεάσουν την πολιτική του Οργανισμού.

O αντίκτυπος στη ναυτιλιακή κίνηση

Το NorthStandard ενημερώνει τα μέλη του για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Βάσει έκθεσης του τοπικού του ανταποκριτή Harpaz P&I:

– Το λιμάνι του Ashdod λειτουργεί επί του παρόντος σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

– Το λιμάνι της Χάιφα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Haifa Bay port, λειτουργεί κανονικά.

– Το λιμάνι του Ashkelon (που χρησιμοποιείται κυρίως από δεξαμενόπλοια) δεν λειτουργεί.

– Το λιμάνι της Hadera (που χρησιμοποιείται κυρίως από πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου) λειτουργεί κανονικά.

– Το ισραηλινό ναυτικό ελέγχει όλη τη θαλάσσια κυκλοφορία σε όλες τις περιοχές γύρω και κοντά στο λιμάνι του Ashdod και του Ashkelon.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.