Δριμύ «κατηγορώ» της Μόσχας στον ΙΜΟ

Δριμύ «κατηγορώ» της Μόσχας στον ΙΜΟ

304
Δριμύ «κατηγορώ» της Μόσχας στον ΙΜΟ

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε πρόσφατα η Μόσχα στον ΙΜΟ, κατηγορώντας τον ότι υποκύπτει «σε εξωτερικές πιέσεις», με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αμερόληπτος ρόλος του προς όλα τα κράτη-μέλη.

Τον προσεχή Δεκέμβριο, ο ΙΜΟ θα εκλέξει τα 40 μέλη του εκτελεστικού του Συμβουλίου, το οποίο ουσιαστικά εποπτεύει το έργο του Οργανισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ουκρανία πιέζει τον ΙΜΟ να μην εκλέξει τη Ρωσία στο Συμβούλιο, η οποία συμμετέχει στον ΙΜΟ από το 1958 και επανεκλέγεται σταθερά στο Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι, λόγω εξωτερικών πιέσεων, ο ΙΜΟ έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τον ισότιμο και αμερόληπτο ρόλο του στις διεθνείς υποθέσεις και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε πολιτικά ζητήματα», ανέφερε πρόσφατα η ρωσική αποστολή του ΙΜΟ. Η Μόσχα κατηγορεί επίσης τον ΙΜΟ για «διατάραξη της ισορροπίας αναφορικά με τη δίκαιη μεταχείριση των συμφερόντων όλων των κρατών-μελών».

H αποστολή της Ουκρανίας στον ΙΜΟ τονίζει στο Reuters ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε παραβιάσεις των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του αποκλεισμού της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και των επιθέσεων σε πλοία, λιμάνια και υποδομές, που επηρεάζουν την ασφάλεια και των ναυτικών. «Η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνο μέλος της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και θα πρέπει να απομακρυνθεί από το Συμβούλιο του ΙΜΟ».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.