Ισραήλ-Παλαιστίνη: Οι τελευταίες εξελίξεις

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Οι τελευταίες εξελίξεις

297
Ισραήλ-Παλαιστίνη: Οι τελευταίες εξελίξεις

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών

Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και σε 100 ανέρχεται ο αριθμός των αιχμαλώτων από την χθεσινή επίθεση στη Γάζα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ο διπλωματικός ρόλος της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

O Ερντογάν τόνισε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων και ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Προέτρεψε το Ισραήλ και την Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν αμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις εντάσεις. Καλούμε όλους τους παράγοντες να στηρίξουν την ειρήνη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο πλευρό της Χαμάς η Χεζμπολάχ

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν χθες επίθεση στο Ισραήλ.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.

Οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε χθες Σάββατο.

Δηλώσεις στήριξης του Ισραήλ από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ και τον λαό του.

«Πλήρης αλληλεγγύη στο Ισραήλ και τον λαό του αυτές τις δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν», τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η προστασία όλων των αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων επισκεπτών από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.