ΠΕΑΛΣ: Το Λιμενικό Σώμα ως πυλώνας της ελληνικής ναυτιλίας και κοινωνίας

    650
    ΠΕΑΛΣ: Το Λιμενικό Σώμα ως πυλώνας της ελληνικής ναυτιλίας και κοινωνίας

    Με κεντρικό σύνθημα «20 χρόνια Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος: Εμπνεόμαστε από το παρελθόν – Χαράζουμε πορεία για το μέλλον», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023, στον πλωτό χώρο «Ploes» στο Παλαιό Φάληρο, το 16ο Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ. Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν τα Ναυτικά Χρονικά.

    Παρουσία του υφυπουργού ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Παππά, βουλευτών, του Α΄ υπαρχηγού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αντιναύαρχου Λ.Σ. Αλέξανδρου Τσελίκη, τ. αρχηγών, δεκάδων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των οικογενειών τους, καθώς και απόστρατων στελεχών, πραγματοποιήθηκε τόσο η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης, όσο και οι τιμητικές βραβεύσεις, αλλά και το συνέδριο.

    DSC_4959f

    Τους καλεσμένους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Γρηγόριος Γραβάνης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα σημεία του επικαιροποιημένου διεκδικητικού πλαισίου, τονίζοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν τον οδηγό για τη δράση της Ένωσης στο προσεχές διάστημα, ενώ εξέθεσε ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και των λοιπών παρευρισκομένων, μία σειρά από ζητήματα και προκλήσεις που απασχολούν τους αξιωματικούς Λ.Σ. και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κάλεσε τα μέλη να επικοινωνούν τακτικά τα ζητήματα που τους απασχολούν με το Δ.Σ. της Ένωσης, προκειμένου να ενισχύεται -όσο το δυνατόν περισσότερο- η αποτελεσματικότητα της.

    Με γνώμονα τον επετειακό χαρακτήρα του Συνεδρίου, το οποίο συμπίπτει και με την επέτειο 20 ετών από την ίδρυση της ΠΕΑΛΣ, ο γενικός γραμματέας κ. Γεώργιος Φύκας πραγματοποίησε μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση, από την ίδρυση της ΠΕΑΛΣ μέχρι σήμερα, κάνοντας ειδική στον Σύνδεσμο Αξιωματικών Λ.Σ. (ΣΑΛΣ) –τον προάγγελο της ΠΕΑΛΣ– καθώς και στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, καθώς και στο σύνολο των διατελεσάντων, μέχρι σήμερα, προέδρων.

    (Α-Δ): O διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines κ. Λουκάς Σιγάλας, ο πρόεδρος της Minoan Lines κ. Emanuele Grimaldi, ο γ.γ. της ΠΕΑΛΣ κ. Γεώργιος Φύκας, ο Α’ υπαρχηγός Λ.Σ. αντιναύαρχος Αλέξανδρος Τσελίκης, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Ιωάννης Βήχος, ο διευθυντής Κλάδου Γ’ υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Σκανδάλης, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Ιωάννης Χαβιάρης, ο ταμίας της ΠΕΑΛΣ κ. Ιωάννης Παγάνης και το μέλος ΔΣ κ. Παρασκευή Λύγκου
    (Α-Δ): O διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines κ. Λουκάς Σιγάλας, ο πρόεδρος της Minoan Lines κ. Emanuele Grimaldi, ο γ.γ. της ΠΕΑΛΣ κ. Γεώργιος Φύκας, ο Α’ υπαρχηγός Λ.Σ. αντιναύαρχος Αλέξανδρος Τσελίκης, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Ιωάννης Βήχος, ο διευθυντής Κλάδου Γ’ υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Σκανδάλης, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Ιωάννης Χαβιάρης, ο ταμίας της ΠΕΑΛΣ κ. Ιωάννης Παγάνης και το μέλος ΔΣ κ. Παρασκευή Λύγκου

    Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, ο βουλευτής  Ηλείας, τ. γ.γ. ΥΝΑΝΠ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Σταύρος  Μιχαηλίδης, ο Α΄ υπαρχηγός Λ.Σ αντιναύαρχος Αλέξανδρος Τσελίκης, ο επίτιμος αρχηγός Λ.Σ. Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας Βέλλιος, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΥΠΣ κ. Νικόλαος Λαυράνος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Παναγιώτης Τσιάνος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δημήτριος Ρώτας, καθώς και ο π. Δημήτριος, ιερέας Λ.Σ., εκ μέρους του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

    Ακολούθησαν τιμητικές βραβεύσεις αξιωματικών Λ.Σ. για την προσφορά τους στο Σώμα και την κοινωνία. Ειδικότερα τιμήθηκαν:

    1. Ο ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α) Ευθύμιος Μητρόπουλος, επίτιμος γενικός γραμματέας του IMO, για την πολυετή δράση και προσφορά του στον χώρο της ναυτιλίας, τιμώντας και φέροντας τον τίτλο του αξιωματικού του Λ.Σ, κατέχοντας την υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει Έλληνας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και κοσμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Λιμενικό Σώμα. Λόγω ανειλημμένων υπχρεώσεων στο εξωτερικό το βραβείο κατόπιν παράκλησής του παρέλαβε ο αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Γιάννης Καραγεωργόπουλος.
    2. Ο πλωτάρχης Λ.Σ. Θεόδωρος Βλάχος, για την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την εν γένει παρουσία του στον χώρο του αθλητισμού, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα.
    3. Η υποπλοίαρχος Λ.Σ. Ευτυχία Καραγιάννη, για την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την εν γένει παρουσία της στον χώρο του αθλητισμού τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα.
    4. Η υποπλοίαρχος Λ.Σ. Αικατερίνη Οικονομοπούλου, για την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την εν γένει παρουσία της στον χώρο του αθλητισμού τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα.
    5. Ο π. πρόεδρος ΠΕΑΛΣ αντιναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Βασίλειος Μπουρνίας, ως πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης της συνεισφοράς του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και της Ένωσης.

    DSC_5651

    Ακολούθησαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Στην πρώτη συζήτηση με τίτλο «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, ευκαιρίες, περιορισμοί και συσχετισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο» συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ., ο καθ. Κωνσταντίνος Η. Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και ο καθ.  Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Παναγιώτης Κόρακας, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρθηκε στο ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου, αλλά και στο ασταθές πολιτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο που επικρατεί στην Αφρική, καθώς και στο εκρητικό μείγμα του δημογραφικού της ηπείρου, το οποίο αναμένεται να αλλάξει τις ισσοροπίες διεθνώς. Χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο καθ. Κωνσταντίνος Η. Υφαντής, σημείωσε ότι δεν διακατέχεται από ιδιαίτερη αισιοδοξία ως προς τη βελτίωση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, προτάσσοντας τις πάγιες μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας και του κινήματος της «γαλάζιας πατρίδας», τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες. Ο κ. καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί την Τουρκία σήμερα, αξιόπιστο εταίρο.

    Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, που δεν είναι άλλα από τη θάλασσα, την ομογένεια και τον πολιτισμό, στις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου, η οποία όπως τόνισε είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία και η γεωγραφία, αλλά και στην πολύτιμη συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα  ενεργητικής αποτροπής κατά των δικτύων παράνομης διακίνησης παράτυπων μεταναστών και ναρκεμπόρων, καθώς και ο μεγαλύτερος διασώστης ανθρώπινων ψυχών στη Μεσόγειο.

    DSC_5656

    Στη δεύτερη συζήτηση, με θέμα «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ως διοικητικό βραχίονας της ελληνικής ναυτιλίας.Σύγχρονες προκλήσεις και πρακτικές» συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο κ. Χρήστος Κοντορουχάς, αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. και συντονιστής του γραφείου αρχηγού Λ.Σ., η κ. Βενετία Καλλιπολίτου, πλοίαρχος ΛΣ (ε.α.) και ναυτιλιακό στέλεχος, καθώς και ο κ. Σταύρος Μεϊντάνης, επίσης ναυτιλιακό στέλεχος. Το πάνελ συντόνισε ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, αρχισυντάκτης των Ναυτικών Χρονικών.

    Ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ως διοικητικός φορέας της Ελληνικής ναυτιλίας, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση, στη ψηφιοποίηση, στην ανταγωνιστικότητα και στον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλία. Τέλος, επισήμανε ότι το ΛΣ -ΕΛΑΚΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις.

    Η κ. Βενετία Καλλιπολίτου επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης μετάβασης του Λιμενικού Σώματος στην ψηφιακή εποχή, με σημαντικά οφέλη στην ταχύτητα, στην αποτελεσματικότητα και στην αξιοπιστία του Σώματος. Επιπλέον, η πλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) δεν δίστασε να τονίσει τα οφέλη της μεταλαμπάδευσης γνώσεων, ως σκυτάλη που παραδίδεται από τη μια γενιά στην επόμενη, αλλά και στην ανάγκη τόνωσης της εξωστρέφειας του Σώματος, αλλά και της επικοινωνίας του με τη ναυτιλιακή κοινότητα. Η κ. Καλλιπολίτου κατέληξε πως, χωρίς τους Έλληνες ναυτικούς, ενέχει ο κίνδυνος για απώλεια του γνήσιου δεσμού που αποτελεί το «οξυγόνο» της ελληνικής σημαίας.

    Ο κ. Σταύρος Μεϊντάνης εστιάστηκε στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος στις επιθεωρήσεις των πλοίων, ιδιαίτερα μετά τον Covid, επισημαίνοντας πως τα στελέχη του διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και αίσθημα ευθύνης.

    Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους , ο πρόεδρος της ΣΕΕΝ κ. Διονύσιος Θεοδωράτος, ο πρόεδρος της Minoan Lines  κ. Emanuele G. Grimaldi, ο εκτελεστικός σύμβουλος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Αθανάσιος Μπούσιος, ο διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αντιναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Γεώργιος Μπαρκάτσας, ο διευθυντής του ΣΕΕΝ κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας, ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines κ. Σιγάλας Λουκάς, οι κ.κ. Δημήτριος & Γεώργιος Στεφάνου, της Golden Star Ferries, o Διευθυντής της Golden Star Ferries κ. Βασίλειος Μάμμης, ο πρόεδρος του Foreign Affairs Institute, κ. Λουκάς Κατσώνης, καθώς και ο π. πρόεδρος ΠΕΑΛΣ Δημόκριτος Τζιρίτης, ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ. υποναύαρχος Αντώνιος Μάζης, ο διευθυντής Κλάδου Γ΄υποναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Σκανδάλης, οι τ. αρχηγοί Λιμενικού Σώματος, ναύαρχος (ε.α.) Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, ναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ναύαρχος (ε.α.) Σταμάτιος Ράπτης.

    Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράθεση της επετειακής δεξίωσης για την συμπλήρωση των 20 ετών της ΠΕΑΛΣ.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.