Μπαγκλαντές: Η χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού στην ιστορία

    94
    Μπαγκλαντές: Η χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού στην ιστορία

    Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκειο πυρετό στο Μπαγκλαντές από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χειρότερη επιδημία αυτής της μεταδιδόμενης από τα κουνούπια νόσου που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η γενική διεύθυνση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, 1.006 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τους πάνω από 200.000 που επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από δάγκειο πυρετό από την αρχή του χρόνου.

    Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών Υγείας Μπε-Νάζιρ Άχμεντ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από την αρχή της χρονιάς είναι μεγαλύτερος από αυτόν όλων των προηγούμενων ετών μαζί από το 2000, τη χρονιά που το Μπαγκλαντές κατέγραψε την πρώτη του επιδημία δάγκειου πυρετού.

    «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό υγειονομικό γεγονός, τόσο για το Μπαγκλαντές όσο και για όλον τον κόσμο», δήλωσε στο AFP.

    Το Μπαγκλαντές καταγράφει κρούσματα δάγκειου από τη δεκαετία του ’60, αλλά το 2000 αντιμετώπισε την πρώτη του επιδημία δάγκειου αιμορραγικού πυρετού.

    Ο δάγκειος πυρετός είναι νόσος ενδημική στις τροπικές περιοχές και προκαλεί υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, ναυτία, εμέτους, μυαλγίες και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αιμορραγίες που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

    Συνολικά 112 παιδιά κάτω των 15 ετών, μεταξύ των οποίων βρέφη, βρίσκονται μεταξύ αυτών που κατέληξαν από τη νόσο φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των θανάτων φέτος καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ του 2022, χρονιά κατά την οποία η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 281 ανθρώπους.

    Οι επιστήμονες αποδίδουν τη φετινή επιδημία στις ακανόνιστες βροχοπτώσεις και στις υψηλότερες θερμοκρασίες στη διάρκεια των ετήσιων μουσώνων, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής για τα κουνούπια.

    Παράλληλα, το Μπαγκλαντές συνιστά κομβική χώρα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς ένα σημαντικό μέρος των πλοίων που διαλύονται ετησίως κατευθύνονται στις ακτές της. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied, τους τελευταίους 12 μήνες, 155 από τα 552 πλοία που έχουν πωληθεί προς διάλυση έχουν καταλήξει στο Μπαγκλαντές. Το γεγονός αυτό το καθιστά τη νούμερο ένα χώρα σε διαλύσεις πλοίων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.