Γεωπολιτικοί τριγμοί Ινδίας-Καναδά: Ποιος ο αντίκτυπος στα bulk carriers

Γεωπολιτικοί τριγμοί Ινδίας-Καναδά: Ποιος ο αντίκτυπος στα bulk carriers

135
Γεωπολιτικοί τριγμοί Ινδίας-Καναδά: Ποιος ο αντίκτυπος στα bulk carriers

Μικρός θα είναι ο αντίκτυπος των τριγμών στις σχέσεις Καναδά και Ινδίας για το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων.

Η πολιτική διαμάχη των δύο χωρών κλιμακώθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα τόσο η Ινδία όσο και ο Καναδάς να λαμβάνουν μέτρα αποστασιοποίησης, ενώ οι εμπορικές συνομιλίες έχουν επίσης διακοπεί. Η Drewry με ανάλυσή της αναμένει ότι, ενώ οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα επιδεινωθούν περαιτέρω, ο αντίκτυπος στα dry θα είναι μικρός.

Η Ινδία εισάγει μεταλλουργικό άνθρακα, ποτάσα και παλιοσίδερα από τον Καναδά και ο τελευταίος αντίστοιχα εισάγει από την Ινδία προϊόντα χάλυβα σε περιορισμένες ποσότητες, εξηγεί η Drewry.

O άνθρακας αποτελεί το εμπόρευμα που εισάγει περισσότερο η Ινδία από τον Καναδά, αν και ο Καναδάς αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο άνθρακα για την Ινδία, πίσω από την Αυστραλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αντίθετα, ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας για την ποτάσα και ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας παγκοσμίως. Η Ινδία εξαρτάται από τις εισαγωγές λιπασμάτων για τη στήριξη της αγροτικής της οικονομίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όταν οι εξαγωγές από τη Λευκορωσία, τον επόμενο σημαντικότερο εξαγωγέα ποτάσας, αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικούς περιορισμούς εν μέσω κυρώσεων.

Το εμπόριο των δύο χωρών αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων τονομιλίων κάθε χρόνο. Σε ένα σενάριο κατά το οποίο η Ινδία θα διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τον Καναδά και θα αρχίσει να αυξάνει τις εισαγωγές από Αυστραλία ή Ρωσία για το υπόλοιπο του 2023, η μείωση στα τονομίλια θα είναι 0,01% της ετήσιας ζήτησης για μεταλλουργικό άνθρακα σε όρους τονομιλίων. Αντιστοίχως, αν αντικαταστήσει τις ροές ποτάσας της Ινδίας με τις αντίστοιχες από Ισραήλ και Λευκορωσία, η ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά ποτάσας θα υποχωρήσει κατά 0,25%. Εν κατακλείδι, ο διπλωματικός πυρετός γύρω από την Ινδία και τον Καναδά δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές ξηρών φορτίων.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.