Αναδιάταξη των ροών πετρελαίου, η φιλοδοξία του Καναδά

Αναδιάταξη των ροών πετρελαίου, η φιλοδοξία του Καναδά

87
Αναδιάταξη των ροών πετρελαίου, η φιλοδοξία του Καναδά

Το φιλόδοξο πρότζεκτ Trans Mountain pipeline του Καναδά έχει ως στόχο να καταστήσει τον Καναδά κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου και να οδηγήσει σε αναδιάταξη των παγκόσμιων ροών πετρελαίου.

Ειδικότερα, παρότι ο Καναδάς αποτελεί μία από τις κορυφαίες χώρες σε αποθέματα αργού πετρελαίου, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις ΗΠΑ για τις εξαγωγές του. Όπως σημειώνει το Bloomberg, το πρότζεκτ επέκτασης Trans Mountain προσβλέπει σε αύξηση του ημερήσιου μεταφερόμενου όγκου πετρελαίου ‒προς τερματικό εξαγωγών της χώρας στον Ατλαντικό Ωκεανό‒ κατά 600.000 βαρέλια.

Επιπλέον, παρότι σε πρώτη φάση οι συγκεκριμένες εξαγωγές αναμενόταν να προορίζονται για την Ασία, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι λογικός προορισμός των συγκεκριμένων εξαγωγών είναι τα δεκάδες διυλιστήρια κολοσσών ενέργειας κατά μήκος της Ακτής του Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Πολλά από αυτά τα διυλιστήρια βρίσκονται στην Καλιφόρνια και επί του παρόντος προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, όπως το Εκουαδόρ και η Βραζιλία. Αν στα διυλιστήρια αυτά καταλήξει το καναδικό πετρέλαιο, οι ποσότητες των προαναφερθεισών χωρών θα βρεθούν σε αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών. Κατά πάσα πιθανότητα οι προορισμοί αυτοί θα είναι μεγαλύτερων αποστάσεων και συνεπώς θα οδηγήσουν σε άνοδο των τονομιλίων των δεξαμενόπλοιων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.