VLCCs, το βαρύ χαρτί για τις αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου

VLCCs, το βαρύ χαρτί για τις αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου

200
VLCCs, το βαρύ χαρτί για τις αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση για τη μεταφορά αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου διαδραματίζει ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο ως αφετηρία στην αγορά δεξαμενόπλοιων.

Ειδικότερα, πρόσφατη έκθεση της BIMCO υπογραμμίζει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου η ζήτηση για πετρελαιοφόρα που αξιοποιούνται στις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 33%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, η αντίστοιχη αύξηση ήταν μόλις 5%. Σε όρους τονομιλίων, δε, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 14% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρελαιοφόρα.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά απότοκο μιας σταθερής τάσης ανόδου της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, που εκκίνησε το 2013. Οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια έχουν αυξηθεί από 0,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2016 στα 3,5 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η BIMCO, σημαντικός όγκος των αμερικανικών εξαγωγών καταλήγουν στην Ανατολική Ασία. Πλέον, από τη ζήτηση δεξαμενόπλοιων για θαλάσσιες εξαγωγές αμερικανικού αργού, το 20% σε όρους χωρητικότητας προκύπτει από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης εξέλιξης βρίσκονται τα VLCCs, τα οποία από την αρχή του έτους αντιστοιχούν στο 69% των αμερικανικών εξαγωγών αργού σε όρους τονομιλίων, επίπεδα που συνιστούν άνοδο 10% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.