Με φρενήρεις ρυθμούς νέα έργα άνθρακα στην Κίνα

Με φρενήρεις ρυθμούς νέα έργα άνθρακα στην Κίνα

78
Με φρενήρεις ρυθμούς νέα έργα άνθρακα στην Κίνα

Η Κίνα εγκρίνει νέα έργα ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα με ρυθμό που ισοδυναμεί με δύο εργοστάσια κάθε εβδομάδα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τους κλιματικούς στόχους της ασιατικής χώρας, τονίζουν παρατηρητές της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για peak των εκπομπών έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Το 2021, ο πρόεδρος Xi Jinping διαμήνυσε τον τερματισμό της κατασκευής νέων έργων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα.

Τα παραπάνω, ωστόσο, φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός πλέον, καθώς τα μπλακ άουτ που έλαβαν χώρα το 2022 πυροδότησαν έναν νέο γύρο εγκρίσεων νέων projects και επαναλειτουργίας παλαιότερων εργοστασίων. Μάλιστα το Πεκίνο πέρυσι ενέκρινε νέα έργα ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα ισχύος 86 GW. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα GW ανέρχεται στο capacity μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Global Energy Monitor (GEM) και Centre for Research on Energy and Clean Air, τα περσινά επίπεδα θα ξεπεραστούν φέτος εάν οι εγκρίσεις νέων projects συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό.

Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι, εάν η Κίνα δεν σταματήσει να ανάβει το πράσινο φως σε τέτοια έργα, οι δεσμεύσεις της περί της χρήσης άνθρακα, όπως αυτές αποτυπώνονται στο 15ο πενταετές πλάνο (2026-2030), δεν θα επιτευχθούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.