H συμβολή του Κωνσταντίνου Καρούση στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας

H συμβολή του Κωνσταντίνου Καρούση στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας

104
H συμβολή του Κωνσταντίνου Καρούση στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας

Τα Βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Καρούση, Director της Chios Navigation.

Ο Κωνσταντίνος Καρούσης είναι Director της Chios Navigation Co. Ltd. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1952 και έλκει την οικογενειακή του καταγωγή από το νησί της Χίου. Η οικογένεια Καρούση μπορεί να ανιχνεύσει τη δραστηριοποίησή της στο θαλάσσιο επιχειρείν από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Κωνσταντίνος Καρούσης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1973, με πτυχίο στα Economics & Engineering, ενώ το 1975 έλαβε μεταπτυχιακά διπλώματα από το ΜΙΤ (MSc Naval Architecture & Marine Engineering και MSc Shipbuilding & Shipbuilding Management). Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του, συμπλήρωσε επτάμηνη θαλάσσια υπηρεσία στο bulk carrier «Doric Flame», ενώ το 1976 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στα γραφεία της Pegasus Ocean Services. Το ίδιο έτος θα εκκινούσε τη μακρόχρονη σταδιοδρομία του στην οικογενειακή επιχείρηση της Chios Navigation.

Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, εκτός από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία, χαίρει της εκτίμησης του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και γι’ αυτόν τον λόγο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσης αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2012 έως και σήμερα.

Με δεδομένη τη διαχρονικά έντονη επιχειρηματική παρουσία της οικογένειας Καρούση στο City του Λονδίνου, ο Κωνσταντίνος Καρούσης αποτελεί επίσης ενεργό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας. Από το 1990 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Greek Shipping Co-operation Committee, ενώ είναι αντιπρόεδρος του «Committee» από το 2002 μέχρι και τις μέρες μας.

Η διεθνής αναγνώριση του κ. Καρούση αντανακλά και την ενεργή παρουσία του στους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς, ειδικά του Λονδίνου, όπου έχει διατελέσει επικεφαλής και ενεργό μέλος των συμβουλίων τους. Από το 1996 έως και το 2013 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του UK P&I Club, έχοντας μάλιστα διατελέσει αντιπρόεδρος (2003-2008) αλλά και πρόεδρος (2008-2013) του εν λόγω αλληλασφαλιστικού οργανισμού. Είναι επίσης εκλεγμένος αντιπρόεδρος του ΔΣ του Hellenic War Risks από το 2018 μέχρι σήμερα, οργανισμού στον οποίο είναι μέλος από το 2013. Τέλος, έχει εκλεγεί πρόεδρος του SIGCo Group από το 2019, ενώ είναι μέλος του Group από το 2015.

Αν και μεγάλωσε, έζησε και εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Καρούσης δεν ξέχασε ποτέ τις οικογενειακές ρίζες του από τη Χίο· έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής κληρονομιάς και παράδοσης στο εξωτερικό.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισε το εύρος των δράσεών του εντός και εκτός Ελλάδος και τη διαχρονική προσπάθειά του για ισχυροποίηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora.

Η δυναμική προσωπικότητά του, οι πολύπλευρες γνώσεις του, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης τον καθιστούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και έναν gentleman της διεθνούς ναυτιλίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κωνσταντίνο Καρούση, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χορηγός βραβείου:

IOM Ship Registry GIF (large)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.