Η ναυπηγική πρωτοκαθεδρία της Κίνας

Η ναυπηγική πρωτοκαθεδρία της Κίνας

618
Η ναυπηγική πρωτοκαθεδρία της Κίνας

Η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας αναδείχθηκε η κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το α’ εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με τρεις σημαντικούς δείκτες, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας (MIIT).

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις δείκτες αφορούν τον αριθμό πλοίων που κατασκευάστηκαν, τον όγκο των νέων παραγγελιών που εξασφάλισαν τα κινεζικά ναυπηγεία και τον όγκο των εκκρεμών παραγγελιών. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023, ο αριθμός των πλοίων που κατασκευάστηκαν στην Κίνα έφτασε το ρεκόρ των 21,13 εκατ. GT, σε όρους χωρητικότητας, καταγράφοντας αύξηση 14,2% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο όγκος των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε σε 37,67 εκατ. GT, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 67,7% σε ετήσια βάση. Έως τα τέλη Ιουνίου, το orderbook διαμορφώθηκε σε 123,77 εκατ. GT.

Κινεζικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που καταγράφει αύξηση και στους τρεις βασικούς δείκτες. Ειδικότερα, κατά το α’ εξάμηνο του 2023, η παραγωγική ικανότητα της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας κυριάρχησε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μερίδιο αγοράς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ναυπηγημένων πλοίων, τον όγκο των νέων παραγγελιών και τον όγκο των εκκρεμών παραγγελιών ανήλθε σε 49,6%, 72,6% και 53,2%, αντίστοιχα.

Τέλος, τα έσοδα της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας ανήλθαν σε πάνω από 150 δισ. γιουάν ($20,92 δισ.) κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την έκθεση της CMG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.