Απεργιακές κινητοποιήσεις, ο «βραχνάς» για τις αλυσίδες εφοδιασμού της Β. Αμερικής

Απεργιακές κινητοποιήσεις, ο «βραχνάς» για τις αλυσίδες εφοδιασμού της Β. Αμερικής

44
Απεργιακές κινητοποιήσεις, ο «βραχνάς» για τις αλυσίδες εφοδιασμού της Β. Αμερικής

Μια απεργία στους λιμένες του Βανκούβερ και του Prince Rupert απειλεί να διαταράξει το καναδικό εμπόριο ύψους εκατ. δολαρίων και να αυξήσει τις πιέσεις στην εγχώρια αλλά και παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, περίπου 7.500 λιμενεργάτες που εκπροσωπούν τη Διεθνή Ένωση Λιμενεργατών (ILWU) προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο 1 Ιουλίου, έπειτα από μη καρποφόρες διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ναυτικών Εργοδοτών της Βρετανικής Κολομβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι λιμένες αποτελούν τις βασικές πύλες για την εξαγωγή φυσικών πόρων και εμπορευμάτων της χώρας καθώς και την εισαγωγή πρώτων υλών. Αγαθά αξίας άνω των $604 εκατ. διέρχονται καθημερινά από τα δυτικά λιμάνια του Καναδά.

Επιπλέον, η απεργία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του Καναδά και τις μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε το Σάββατο η Καναδική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, ενώ μια παρατεταμένη απεργία θα τροφοδοτούσε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των αγαθών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θα συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα 3 Ιούλιου, με σκοπό να τερματιστεί η πρώτη απεργία των λιμενεργατών εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στις κυριότερες ανησυχίες των λιμενεργατών συγκαταλέγεται η μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας τα τελευταία έτη. Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν σκοπέλους σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ανεξαιρέτως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.