Νέα όρια βυθίσματος πλοίων για τη Διώρυγα του Παναμά

Νέα όρια βυθίσματος πλοίων για τη Διώρυγα του Παναμά

268
Νέα όρια βυθίσματος πλοίων για τη Διώρυγα του Παναμά

Η ξηρασία στην Κεντρική Αμερική οδηγεί σε νέα περιοριστικά μέτρα την Αρχή της Διώρυγας του Παναμά για τα πλοία που διέρχονται από το κανάλι.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση, η Αρχή θα μειώσει σταδιακά το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο βυθίσματος πλοίων στα Neopanamax locks στα 43 πόδια (13,11 μ.), καθώς η ξηρασία που πλήττει την περιοχή έχει μειώσει τη στάθμη των υδάτων στις τεχνητές λίμνες που τροφοδοτούν τη διώρυγα.

Από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, το εν λόγω όριο είναι στα 44 πόδια (13,41 μ.), το οποίο θα μειωθεί σε 43,5 πόδια (13,26 μ.) από τις 25 Ιουνίου πριν μειωθεί περαιτέρω στα 43 πόδια (13,11 μ.) από τις 19 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το μέγιστο επιτρεπόμενο βύθισμα είναι τα 50 πόδια (15,24 μ.).

Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά «θα συνεχίσει να ελέγχει τα επίπεδα υδάτων στη λίμνη Gatun και θα ανακοινώσει περαιτέρω προσαρμογές στο βύθισμα εγκαίρως», σημειώνεται στην ενημέρωση.

Ο αντίκτυπος της κατάστασης στη ναυτιλιακή κίνηση και στο εμπόριο είναι σημαντικός. Τα μέτρα της Διώρυγας πρακτικά μεταφράζονται σε λιγότερο φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν τα containerships ενώ ήδη μεγάλες εταιρείες τακτικών γραμμών έχουν εισαγάγει επιπλέον χρεώσεις για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από τον Παναμά.

Φωτό: Marcus Dall Col / Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.