Χ. Φαφαλιός στην Ετήσια Συνέλευση του Κομίτι: «Οι Έλληνες παραμένουμε πρώτοι στη...

Χ. Φαφαλιός στην Ετήσια Συνέλευση του Κομίτι: «Οι Έλληνες παραμένουμε πρώτοι στη Ναυτιλία»

159
Χ. Φαφαλιός στην Ετήσια Συνέλευση του Κομίτι: «Οι Έλληνες παραμένουμε πρώτοι στη Ναυτιλία»

H ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, διεξήχθη την προηγούμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στο Λονδίνο, όπου ο πρόεδρος και το προεδρείο του ιστορικού φορέα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας συνάντησαν εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας, στα νέα γραφεία του Committee στο City. Αν και τα προηγούμενα 3 έτη, λόγω της πανδημίας, οι ετήσιες συνελεύσεις έλαβαν χώρα στην Αθήνα, η επανέναρξη όλων των προγραμματισμένων δράσεων του Σώματος στη βρετανική πρωτεύουσα υποδηλώνουν τη δέσμευση των μελών του Committee στη συνέχιση της δυναμικής παρουσίας του φορέα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στον ολιγόλεπτο αλλά περιεκτικό ετήσιο απολογισμό του, ο πρόεδρος Χαράλαμπος Φαφαλιός αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα στις διεθνείς εξελίξεις που προβληματίζουν τα μέλη του Committee.

Aνάμεσα στις πρώτες επισημάνσεις του κ. Φαφαλιού ήταν η δραματική κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πόλεμος συνεχίζεται για δεύτερο έτος «χωρίς να διαφαίνεται κάποια άμεση λύση». Οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα αφού οι αναταραχές σε πολλές γωνιές του πλανήτη επηρεάζουν την ανθρωπότητα και δημιουργούν συνθήκες αστάθειας στο διεθνές εμπόριο. Οι εξελίξεις στην Κίνα, αλλά και η ανάγκη πολλών κρατών να συνάψουν νέες εμπορικές συμφωνίες με παγκόσμιους παραγωγούς, δημιουργούν νέες συνιστώσες στις παγκόσμιες αγορές που οφείλουν να απασχολήσουν όλους τους συμμετέχοντες στις διεθνείς μεταφορές και το εμπόριο. Κατά τον κ. Φαφαλιό, η αβεβαιότητα και η αστάθεια αποτελούν τη νέα πραγματικότητα και οι έντονες αυξομειώσεις στη παγκόσμια ναυλαγορά διαφαίνεται ότι θα συνεχιστούν στα περισσότερα segments, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται οι Έλληνες εφοπλιστές.

Αναφορικά με τη δυναμική παγκόσμια παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας ο πρόεδρος τόνισε ότι «παραμένουμε πρώτοι» ενώ επεσήμανε ότι στην Ευρώπη η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι «ο απόλυτος πρωταθλητής». Παράλληλα χαιρέτησε την υψηλότατη εστίαση των Ελλήνων εφοπλιστών στην ποιοτική διαχείριση των πλοίων τους, με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις επιθεωρήσεις σκαφών από αρμόδια όργανα και φορείς, καταλήγοντας στην παρατήρηση ότι «οι Έλληνες αναπροσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και στις νέες νομοθεσίες». Επιπρόσθετα παρατήρησε ότι «ο στόλος που διαχειριζόμαστε είναι νεότατος και υιοθετεί τις τεχνολογικές καινοτομίες της εποχής».

Ο κ. πρόεδρος αναφέρθηκε στην πράσινη μετάβαση της Ναυτιλίας αλλά και στον.. «βραχνά» των ναυτιλιακών καυσίμων, διευκρινίζοντας ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένει μια αμοιβαία αποδεκτή και παγκόσμια πολιτική λύση, χωρίς περιφερειακές διαστρεβλώσεις, τονίζοντας ότι Ναυλωτές και πλοιοκτήτες πρέπει να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα και μέτωπα. Στο ίδιο πλαίσιο παρατήρησε ότι το CΙΙ ήδη εμφανίζει πολλά «ψεγάδια», ενώ το ETS είναι πολύ απλά ένα «οικονομικό εργαλείο». Επιπρόσθετα αναφερόμενος στο έργο της Rightship, δήλωσε – κάπως αιχμηρά- ότι όλοι οι οργανισμοί πρέπει να διέπονται από τις έννοιες της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία τους.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σύνθετο θέμα της Ναυτικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, ένα θέμα που παραδοσιακά απασχολεί τα μέλη του φορέα. Ο κ. Φαφαλιός επεσήμανε με χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Σχολών και στήριξη πρωτοβουλιών για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την αναγκαιότητα προσέλκυσης νέων στα ναυτικά επαγγέλματα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης. Επιπρόσθετα δήλωσε ότι «η έλλειψη ικανού αριθμού διδασκόντων στις δημόσιες Σχολές, αλλά και τα επίπεδα της μισθοδοσίας τους» είναι θέματα που απασχολούν το Committee.

Αναφορικά με το ρόλο Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας o πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του προεδρείου και της γραμματείας για το έργο τους, υπογράμμισε ότι «παραμένουμε πιστοί στη δέσμευση μας για πληροφόρηση των μελών μας για τις τρέχουσες εξελίξεις και για τη συνέχιση του lobbying μας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στα διεθνή fora».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.