Προβάδισμα της Ασίας έναντι της Ευρώπης στις εισαγωγές καταριανού LNG

Προβάδισμα της Ασίας έναντι της Ευρώπης στις εισαγωγές καταριανού LNG

80
Προβάδισμα της Ασίας έναντι της Ευρώπης στις εισαγωγές καταριανού LNG

Νέα πολυετή συμφωνία υπέγραψε το Κατάρ για την παροχή LNG με την εταιρεία PetroBangla του Μπανγκλαντές, καθώς χώρες της Δύσης πιέζουν για την απόκτηση ενός μέρους του καταριανού ορυκτού καυσίμου εν μέσω προσπάθειας διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αφορά την προμήθεια 1,8 εκατ. τόνων LNG ετησίως για 15 έτη, με πρώτο έτος το 2026, σημειώνει το Reuters. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία με ασιατική χώρα που κλείνει το Κατάρ, αφότου ξεκίνησε να πουλάει τις ποσότητες που αναμένεται να καταστούν διαθέσιμες μέσω του project επέκτασης North Field. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω project αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης φυσικού αερίου του Κατάρ στους 126 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το 2027 έναντι 77 εκατ. σήμερα.

Παράλληλα, παρότι θα δοθεί η δυνατότητα και στις ευρωπαϊκές εταιρείες να διαπραγματευτούν για τη σύναψη συμφωνιών σύντομα, το Κατάρ έχει γνωστοποιήσει ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες θα εξάγονται σε χώρες της Ασίας. Πέραν αυτού, οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ περιορίζουν τη δυνατότητα των χωρών να διαπραγματευτούν συμβόλαια μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Τα συμβόλαια τροφοδοσίας LNG λειτουργούν συνήθως με χρονικούς ορίζοντες περίπου 15 ετών, γεγονός που δύναται να αποτελέσει πρόκληση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Για τις περισσότερες χώρες της Ασίας, που έχουν λιγότερο φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, το γεγονός αυτό συνιστά ευκαιρία, καθώς τις καθιστά μια πιο πιθανή «ασφαλή» επιλογή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.