Κανένα πλοίο σε ουκρανικό λιμάνι από τις 2 Μαΐου

Κανένα πλοίο σε ουκρανικό λιμάνι από τις 2 Μαΐου

227
Κανένα πλοίο σε ουκρανικό λιμάνι από τις 2 Μαΐου

Τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα 22 Μαΐου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στο ουκρανικό λιμάνι Pivdennyi στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει αφιχθεί κανένα πλοίο από τις 2 Μαΐου υπό τη συμφωνία για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Stéphane Dujarric δήλωσε άγνοια για το ποιος ευθύνεται για την απουσία πλοίων στο εν λόγω λιμάνι, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Οδησσό και στο οποίο η Ρωσία διοχετεύει κάθε χρόνο 2,5 εκατ. τόνους αμμωνίας για εξαγωγή μέσω αγωγού από το Togliati.

Η Ρωσία συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί για δύο μήνες η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές από την Ουκρανία ανέφεραν στο Reuters ότι το Κίεβο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη ρωσική αμμωνία να διέρχεται από τα εδάφη της για εξαγωγή, εάν η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και ένα ευρύτερο φάσμα εμπορευμάτων. Ο Dujarric σημείωσε ότι από τη στιγμή που επετεύχθη η συμφωνία, εννέα πλοία επιθεωρήθηκαν και πέντε από αυτά βρίσκονται στα ουκρανικά λιμάνια Τσορνομόρσκ και Οδησσού και φορτώνουν εμπορεύματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.