Containerships: Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κερδών, αντίκτυπος της αβεβαιότητας

Containerships: Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κερδών, αντίκτυπος της αβεβαιότητας

57
Containerships: Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κερδών, αντίκτυπος της αβεβαιότητας

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Hapag-Lloyd αντανακλούν την πτώση που έχει καταγραφεί στους ναύλους, με τους παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα για το μέλλον να έχουν ισχυρό αντίκτυπο και να οδηγούν σε συντηρητικές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, η Hapag-Lloyd κατέγραψε κέρδη $2 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023, με την ανακοίνωση να υπογραμμίζει ότι, παρά την καταγραφείσα εικόνα στη ναυλαγορά των containerships, η εταιρεία εκκίνησε δυναμικά το έτος.

Για ολόκληρο το 2023, η Hapag-Lloyd υπογραμμίζει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αναμένεται να διαμορφωθούν από $4,3 δισ. έως $6,5 δισ. Συνεπώς, οι παράγοντες αβεβαιότητας, σημαντικότεροι εκ των οποίων κρίνονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, λοιπές γεωπολιτικές προκλήσεις και οι επιμένουσες πληθωριστικές πιέσεις, οδηγούν τη Hapag-Lloyd σε προβλέψεις με «περιθώριο λάθους» της τάξεως του 33,8% (ποσοστιαία μείωση από τα $6,5 δισ. στα $4,3 δισ.).

Η αντίστοιχη εκτίμηση της εταιρείες πέρυσι, δηλαδή η εκτίμηση που είχε πραγματοποιηθεί στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το α’ τρίμηνο του 2022, για το εύρος που αναμενόταν να διαμορφωθεί το EBITDA για ολόκληρο το έτος ήταν από $14,5 δισ. έως $16,5 δισ. Έτσι, η αντίστοιχη ποσοστιαία διαφορά ήταν μόλις 12,1%. Εν τέλει και εκείνες οι εκτιμήσεις αποδείχθηκαν συντηρητικές, δεδομένου ότι για το 2022 η Hapag-Lloyd κατέγραψε EBITDA της τάξεως των $20,5 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά που καταγράφεται στο «περιθώριο λάθους» στις εκτιμήσεις α’ τριμήνου 2023 και α’ τριμήνου 2022 καταδεικνύει πως οι παράγοντες αβεβαιότητας είναι πολλαπλοί και οι προβλέψεις για την κερδοφορία επισφαλείς.

Φωτό: Michael D. Camphin/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.