Νέα μελέτη: Επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης των ναυτικών ενόψει της απανθρακοποίησης

    137
    Νέα μελέτη: Επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης των ναυτικών ενόψει της απανθρακοποίησης

    O DNV δημοσίευσε την Παρασκευή 28 Απριλίου μια νέα μελέτη, η οποία εξετάζει τις σημαντικότατες προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και τον αντίκτυπό τους στους ναυτικούς.

    Η μελέτη με τίτλο «The Future of Seafarers 2030: A Decade of Transformation» συγχρηματοδοτήθηκε από το Singapore Maritime Foundation, με στόχο να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την εκπαίδευση των ναυτικών και την προσέλκυση και τη διατήρηση της δεξαμενής ταλέντων στον κλάδο.

    Τα ευρήματα προέκυψαν μέσω ενός συνδυασμού βιβλιογραφικής ανασκόπησης, διαβουλεύσεων με ειδικούς και έρευνας, με τη συμμετοχή 500 ναυτικών που ναυτολογούνται σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 70% των ναυτικών που απάντησαν στην έρευνα είναι στη βιομηχανία για περισσότερα από 11 χρόνια. Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι αξιωματικοί.

    Εκ των βασικών ευρημάτων είναι ότι τόσο αξιωματικοί όσο και κατώτερα πληρώματα υπογράμμισαν μια επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση στη χρήση νέων καυσίμων και τεχνολογιών. Πάνω από το 75% ανέφεραν ότι απαιτείται μερική ή πλήρης εκπαίδευση σε καύσιμα όπως LNG, μπαταρίες ή συνθετικά καύσιμα. Σχεδόν το 87% των συμμετεχόντων υπογράμμισαν την ανάγκη μερικής ή πλήρους εκπαίδευσης για χρήση καυσίμων όπως η αμμωνία, η μεθανόλη ή το υδρογόνο.

    Τα δύο τρίτα των αξιωματικών σημείωσαν ότι η πιο προηγμένη τεχνολογία επί του πλοίου θα διευκόλυνε την εργασία τους. Αυτό το θετικό feedback σχετικά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο πλοίο συμβαδίζει με το ακμάζον οικοσύστημα θαλάσσιας καινοτομίας. Τέλος, το 40% των αξιωματικών θεωρεί ότι τα κέντρα απομακρυσμένου ελέγχου, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν μέρος λειτουργιών του πλοίου, θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εργασία τους.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.