Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για την πυρηνική ενέργεια

Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για την πυρηνική ενέργεια

110
Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για την πυρηνική ενέργεια

Την τύχη της πυρηνικής ενέργειας την επόμενη μέρα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον αναμένεται να αποφασίσουν σύντομα οι χώρες της ΕΕ, με την «κόντρα» ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να εντείνεται.

Παρότι στόχος των νομοθετών είναι ο καθορισμός των βημάτων που απαιτούνται για την επίτευξη των θεσπισμένων περιβαλλοντικών στόχων, φαίνεται πως διαφωνούν έντονα για το κατά πόσο καύσιμα παραγόμενα από πυρηνική ενέργεια μπορούν να θεωρηθούν «πράσινα».

Σύμφωνα με το Reuters, στο ένα στρατόπεδο οδηγός είναι η Γαλλία (σύμμαχοι: Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία μεταξύ άλλων), που επιζητά παραγωγή υδρογόνου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μια ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή υδρογόνου που έχει παραχθεί από πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής υδρογόνου είναι (σχεδόν) εξίσου «πράσινος» με την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οδηγός φαίνεται να είναι η Γερμανία (σύμμαχοι: Ισπανία, Δανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο μεταξύ άλλων), με την κύρια θέση να είναι ότι ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης αποπροσανατολίζει από τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με τα δύο στρατόπεδα επί του παρόντος να φαντάζουν ανυποχώρητα, αμφίβολο παραμένει κατά πόσο οι χώρες της ΕΕ θα έρθουν σύντομα σε συμφωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.