ΤΕΝ: Αισιοδοξία για τη ναυλαγορά και κέρδη ρεκόρ

ΤΕΝ: Αισιοδοξία για τη ναυλαγορά και κέρδη ρεκόρ

447
ΤΕΝ: Αισιοδοξία για τη ναυλαγορά και κέρδη ρεκόρ

Θετικές είναι οι προοπτικές της αγοράς των δεξαμενόπλοιων για το 2023, με οδηγό τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζει η Tsakos Energy Navigation στην ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Το α΄ τρίμηνο του 2023 υπήρξε το πιο δραστήριο για την εταιρεία σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες πλοίων, «αποδεικνύοντας ότι, όταν αναδύονται ευκαιρίες, η TEN κινείται γρήγορα, προκειμένου να διατηρήσει έναν σύγχρονο στόλο», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, μετά την πώληση οκτώ πλοίων με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη, η εταιρεία ανανεώνει τον στόλο της με ένα ναυπηγικό πρόγραμμα νεότευκτων σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα Aframaxes διπλού καυσίμου LNG, δύο DP2 shuttle tankers και δύο Suezmaxes, με τις παραδόσεις να εκκινούν το γ’ τρίμηνο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου θα φτάσουν και πιθανώς θα ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα των 10,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα, εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και την άνοδο των τονομιλίων, θα αποτελέσουν τις σταθερές για μια καλή ναυλαγορά. Η αισιοδοξία πηγάζει και από το μέτωπο της προσφοράς, καθώς το orderbook είναι στο 4% του υφιστάμενου στόλου, με το 35% αυτού να ξεπερνά τα 15 έτη ζωής.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, σημείωσε κέρδη ρεκόρ $208,4 εκατ. έναντι ζημιών $150,581 εκατ. το 2021. Τα ετήσια EBITDA σημείωσαν άνοδο 240% σε σχέση με το 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.