Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush»

Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush»

420
Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush»

Στον Πειραιά βρίσκεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush», στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης. Πρόκειται για μια επίσκεψη που αντανακλά τους ισχυρούς ελληνοαμερικανικούς δεσμούς αλλά και την περίοπτη θέση της Ελλάδας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου αεροπλανοφόρου εκκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2009, ένα ναυπηγικό εγχείρημα κόστους άνω των $6 δισ. Με συνολικό μήκος 332,9 μ., ταχύτητα που ξεπερνά τους 30 κόμβους και εξοπλισμένο με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, το «George H.W. Bush» δίνει τη δυνατότητα σε ένα αεροσκάφος να απογειώνεται κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Παρά τις εντυπωσιακές προδιαγραφές του, το «George H.W. Bush» δεν είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο. Ο συγκεκριμένος τίτλος ‒επί του παρόντος‒ ανήκει

στο «Gerard R. Ford», μήκους 333 μ. Ωστόσο, το «George H.W. Bush» ανήκει στην κλάση Nimitz, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα αεροσκαφών (έως 90 σε ορισμένες περιπτώσεις). Ακόμη, η κλάση Nimitz είναι εκείνη που διαθέτει πληρώματα μεγαλύτερου μεγέθους.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, οι ΗΠΑ συνιστούν πρωτοπόρο στα αεροπλανοφόρα. Παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης χωρών βάσει του αριθμού αεροπλανοφόρων που διαθέτουν, με 11 αεροπλανοφόρα, ενώ ενδεικτικά Κίνα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν εκάστη από δύο. Ακόμη, Γαλλία, Ινδία και Ρωσία διαθέτουν από ένα αεροπλανοφόρο.

Πηγή: DVIDS, World Population Review, fordclass aircraft carriers, United States Navy

Φωτό: Petty Officer/ www.facebook.com/USSGeorgeHWBush

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.