RINA Hellenic Decarbonization Committee: Μια πρακτική προσέγγιση για την απανθρακοποίηση

RINA Hellenic Decarbonization Committee: Μια πρακτική προσέγγιση για την απανθρακοποίηση

184
RINA Hellenic Decarbonization Committee: Μια πρακτική προσέγγιση για την απανθρακοποίηση

Η τρίτη συνάντηση του Hellenic Decarbonization Committee (HDC) του RINA πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022 και αποτέλεσε έναν διάλογο μεταξύ πλοιοκτητών και άλλων stakeholders της βιομηχανίας για τους στόχους της απανθρακοποίησης.

Η ναυτιλία θα παραμείνει ο κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων για τα επόμενα πολλά χρόνια, όπως ανέφερε ο Massimo Volta, RINA Deputy Marine Operations Executive Vice President, o οποίος πρόσθεσε: «Η απανθρακοποίηση δεν είναι μια θεωρητική άσκηση. Χρειαζόμαστε εφικτές λύσεις, με δεδομένο το feedback των πλοιοκτητών, τόσο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους που εμπλέκονται».

Το HDC αποτελείται από μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και πρόεδρος είναι η κ. Ιωάννα Προκοπίου, CEO της Sea Traders και ιδρύτρια της Prominence Maritime. Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, η κ. Προκοπίου τόνισε: «Τα εναλλακτικά καύσιμα δεν θα είναι η κυρίαρχη λύση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Θα χρειαστεί να αναζητήσουμε άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης άνθρακα». Τα σχόλια της κ. Προκοπίου αντανακλούν το γεγονός ότι η απανθρακοποίηση αποτελεί μια μακρά διαδικασία και ως εκ τούτου η προσοχή, επί του παρόντος, θα πρέπει να στραφεί σε εφικτές λύσεις.

Ο κ. Giosuè Vezzuto, Executive Vice President Marine του RINA, σημείωσε ότι ακόμη παραμένει άγνωστο ποια καύσιμα ή τεχνολογίες θα επικρατήσουν στο μέλλον, ωστόσο θα πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα για την επίτευξη των πράσινων στόχων.

Κατά τη διάρκεια του HDC αναλύθηκαν ποικίλες λύσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα υπάρχοντα πλοία να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του CII, ενώ δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες εργασίας που κάλυψαν τις εξής θεματικές ενότητες: EU ETS και FuelEU Maritime, IMO EEXI, IMO CII & Λειτουργικά Προφίλ, και Εναλλακτικά Καύσιμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.