Έρευνα: Στο 1% τα 2/3 των $42 τρισ. του παγκόσμιου πλούτου

Έρευνα: Στο 1% τα 2/3 των $42 τρισ. του παγκόσμιου πλούτου

114
Έρευνα: Στο 1% τα 2/3 των $42 τρισ. του παγκόσμιου πλούτου

Στα χέρια του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέληξαν τα 2/3 των $42 τρισ. του νέου πλούτου που παράχθηκε από τις αρχές της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, μιας ομοσπονδίας φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πλούτο που απέκτησε το υπόλοιπο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξάνεται κατά $2,7 δισ. την ημέρα, ενώ τουλάχιστον 1,7 εκατ. εργαζόμενοι ζουν σε χώρες όπου ο πληθωρισμός ξεπερνά τις απολαβές. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως η μείωση των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των αξιών των μετοχών και των ακινήτων, τα οποία κατά κύριο λόγο ανήκουν στους πλουσιότερους.

Κατά την Oxfam, η εισαγωγή ενός φόρου 5% στους δισεκατομμυριούχους και πολυεκατομμυριούχους του κόσμου θα συγκέντρωνε $1,7 τρισ., κεφάλαια αρκετά προκειμένου 2 δισ. άνθρωποι να εξέλθουν της φτώχειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.