Χαμόγελα έφερε στους πετρελαϊκούς κολοσσούς το 2022

Χαμόγελα έφερε στους πετρελαϊκούς κολοσσούς το 2022

83
Χαμόγελα έφερε στους πετρελαϊκούς κολοσσούς το 2022

Κέρδη ρεκόρ εκτιμάται ότι κατέγραψαν οι εταιρείες ενέργειας της Δύσης το 2022 εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα αθροιστικά κέρδη των BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies εκτιμάται ότι ανήλθαν πέρυσι στα $199 δισ. και μένει να φανεί εάν ο αριθμός αυτός θα επιβεβαιωθεί στα οικονομικά τους αποτελέσματα στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, οι εν λόγω εταιρείες προέβησαν σε διανομή μερισμάτων-ρεκόρ στους μετόχους τους και σε επαναγορά μετοχών.

Για το 2023, η κερδοφορία τους εκτιμάται από το Refinitiv στα $158 δισ., καθώς θα αποδυναμωθούν οι τιμές και ο πληθωριστικός κίνδυνος είναι εμφανής. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή θα είναι πάνω από το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ που κατεγράφη το 2011. Την ίδια ώρα, το ισχυρό 2022 έδωσε τη δυνατότητα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς να μειώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις κατά $100 δισ., σε χαμηλά 15 ετών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.