Παραγγελίες LNG carriers, αιτία χαμόγελων για τα ναυπηγεία

Παραγγελίες LNG carriers, αιτία χαμόγελων για τα ναυπηγεία

176
Παραγγελίες LNG carriers, αιτία χαμόγελων για τα ναυπηγεία

Θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις για τη δραστηριότητα στην αγορά παραγγελιών με επίκεντρο τα LNG carriers, μετά από ένα έτος με ρεκόρ παραγγελιών, το οποίο προσέφερε χαμόγελα για τα ναυπηγεία της Ασίας.

Ειδικότερα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι, εντός του προηγούμενου έτους, έλαβαν χώρα παραγγελίες για τη ναυπήγηση 163 LNG carriers, επίπεδα υπερδιπλάσια έναντι του 2021. Μάλιστα, η τιμή ναυπήγησης ενός LNG carrier κατέγραψε σημαντική άνοδο το 2022 και ξεπέρασε τα $250 εκατ., γεγονός που οδηγεί σε εκτιμήσεις κερδών για τα ναυπηγεία.

Παράλληλα, η ζήτηση για LNG carriers εκτιμάται πως θα παραμείνει υψηλή λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών, που απαιτούν άμεση δράση. Επί του παρόντος, το LNG συνιστά μία από τις ελάχιστες βιώσιμες επιλογές που προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη έναντι λοιπών ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η ναυπηγική βιομηχανία αντιμετωπίζει προκλήσεις, μεταξύ άλλων την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το αυξημένο κόστος του χάλυβα. Την ίδια ώρα, η έλλειψη διαθέσιμων slots, με επίκεντρο τη Νότια Κορέα, αναμένεται να περιορίσει τη δυνατότητά τους να διατηρήσουν αδιαφιλονίκητη πρωτοκαθεδρία στην αγορά. Ήδη εντός του 2022 πολλοί επενδυτές στράφηκαν στα κινεζικά ναυπηγεία για την παραγγελία LNG carriers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των εκκρεμών παραγγελιών για LNG carriers αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι το πέρας του 2026, ενώ ο στόλος τον Απρίλιο του 2022 αριθμούσε 641 πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.