Oι Έλληνες κινούν τα νήματα στις αγοραπωλησίες πλοίων

Oι Έλληνες κινούν τα νήματα στις αγοραπωλησίες πλοίων

190
Oι Έλληνες κινούν τα νήματα στις αγοραπωλησίες πλοίων

Σημαντική είναι για ακόμα μία χρονιά η ελληνική παρουσία στις αγοραπωλησίες πλοίων, σύμφωνα με δεδομένα ναυλομεσιτικών οίκων.

Περίπου 130 bulk carriers αγοράστηκαν φέτος από ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, αριθμός ο οποίος ωστόσο είναι αρκετά μικρότερος από τα 245 του 2021, σύμφωνα με την Xclusiv Shipbrokers. Πάντως, τα 130 bulk carriers που αγοράσαν μέχρι στιγμής φέτος οι Έλληνες πλοιοκτήτες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των συνολικών αγοραπωλησιών (663), όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Allied Shipping Research. Διαφαίνεται συνεπώς μια νωχελικότητα στην εν λόγω αγορά, ιδιαίτερα σε σχέση με τα δεξαμενόπλοια, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μεταβλητότητα στους ναύλους των dry φέτος.

Στον αντίποδα, σε άνω των 110 έχουν κινηθεί οι αγορές δεξαμενόπλοιων των Ελλήνων πλοιοκτητών, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2021. MR2 (33% των αγορών δεξαμενόπλοιων), MR1 (17%) και Aframax (14%) αποτέλεσαν τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Συνολικά, μέχρι στιγμής το 2022, περίπου 700 δεξαμενόπλοια έχουν αλλάξει χέρια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.