Η «επιστροφή» της πετρελαιοβιομηχανίας της Λιβύης και στο κάδρο τα tankers

Η «επιστροφή» της πετρελαιοβιομηχανίας της Λιβύης και στο κάδρο τα tankers

162
Η «επιστροφή» της πετρελαιοβιομηχανίας της Λιβύης και στο κάδρο τα tankers

Σε άρση της ανωτέρας βίας για τις δραστηριότητες ανακάλυψης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη προχώρησε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας, καλώντας παράλληλα διεθνείς εταιρείες να συνεχίσουν να επιχειρούν στη χώρα εν μέσω ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (National Oil Company – NOC), η οποία σημειώνει ότι θα παράσχει τις κατάλληλες δικλίδες ασφαλείας προκειμένου διεθνείς εταιρείες να εμπιστευτούν τη Λιβύη για τη διεύρυνση των χαρτοφυλακίων τους. ΒP, TotalEnergies και Eni είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο της Λιβύης.

Η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και οι ελλιπείς υποδομές είχαν ανακόψει την πρόοδο στο ενεργειακό μέτωπο.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, αγγίζοντας υψηλά έτους. Με δηλώσεις του ο υπουργός Πετρελαίου, Mohamed Oun, ανέφερε ότι ελπίζει η παραγωγή της Λιβύης να φτάσει τα 1,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στα επίπεδα δηλαδή του 2010.

H ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη αναμένεται να δώσει ώθηση στις εξαγωγές. Βέβαια, το εάν θα επωφεληθούν τα δεξαμενόπλοια, κυρίως τα μεσαίου μεγέθους, μένει να φανεί. Κύριος προορισμός του πετρελαίου της Λιβύης είναι η Νότια Ευρώπη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.