Επόμενη μέρα της ναυτιλίας: Ούριος άνεμος για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

Επόμενη μέρα της ναυτιλίας: Ούριος άνεμος για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

131
Επόμενη μέρα της ναυτιλίας: Ούριος άνεμος για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία οδηγείται προς μια νέα εποχή σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι οικονομίες εισέρχονται σε μια –φαινομενικά– οριστική μεταπανδημική εποχή

Η αναδιάταξη των trade routes λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία θα ενισχύσει τη ναυτιλιακή κίνηση στην Ευρώπη, γεγονός που παρουσιάζει ευκαιρίες για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και ιδιαίτερα για εκείνα στη Μεσόγειο. Πέραν αυτού, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στο ναυπηγοεπισκευαστικό κόστος αναμένεται να μετριαστεί εντός του επόμενου έτους.

Παράλληλα, επικρατεί μια τάση μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, την οποία όμως δεν συμμερίζονται στον ίδιο βαθμό όλοι οι συμμετέχοντες. Συνεπώς, η υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών από κάποια ναυπηγεία ενδέχεται να μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων τους απαιτεί νέες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν αυξημένο κόστος και κατά συνέπεια οδηγούν και σε άνοδο του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στις εργασίες μετασκευής που πραγματοποιούνται στα ναυπηγεία. Το τέλος της εποχής των εργασιών μετασκευής ballast water management system πλησιάζει, ενώ η εγκατάσταση scrubbers στα πλοία βρίσκεται εκ νέου σε άνοδο.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος, τα ναυπηγεία σε Ευρώπη, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να έχουν υψηλό φόρτο εργασίας. Μάλιστα, λόγω της ζήτησης, θα έχουν την ικανότητα επιλογής projects με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και συνεπώς θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναδυθούν νέοι παίκτες και να διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς.

Πηγή: Intermodal Shipbrokers-Week 49

Φωτό: Eddy Lemaistre/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.