Η Ρωσία κλείνει το μάτι στον Περσικό Κόλπο μέσω Κασπίας

Η Ρωσία κλείνει το μάτι στον Περσικό Κόλπο μέσω Κασπίας

118
Η Ρωσία κλείνει το μάτι στον Περσικό Κόλπο μέσω Κασπίας

Ρωσία, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ του Rasht, της πρωτεύουσας της ιρανικής επαρχίας Gilan, και της Astara στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο εντάσσεται στο μεγαλεπήβολο σχέδιο International North-South Transport Corridor. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Valentin Ivanov, τόνισε ότι η γραμμή θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τρία λιμάνια του Περσικού Κόλπου.

Ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (International North-South Transport Corridor – INSTC), μήκους 7.200 χλμ., δημιουργήθηκε το 2000 από τη Ρωσία, την Ινδία και το Ιράν και αποτελεί ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών. O INSTC αποτελεί μια λιγότερο κοστοβόρα παρακαμπτήρια οδό έναντι του Σουέζ, ξεκινάει από τη Βομβάη διασχίζοντας το Ιράν, την Κασπία Θάλασσα και τη Ρωσία για να καταλήξει στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται και με το κινεζικό Belt and Road.

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα τάξη πραγμάτων στις μεταφορές από τη Ρωσία, κυρίως ενέργειας, το προαναφερθέν δίκτυο, που διασχίζει ουσιαστικά όλη την Ασία, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη Μόσχα. Και ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο Qazvin-Rasht λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, το τμήμα Rasht-Astara, μήκους 164 χλμ., πέφτει σε σκοπέλους, κυρίως οικονομικούς, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Συνεπώς δεν είναι διόλου απίθανο το προσεχές διάστημα να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του τμήματος Rasht-Astara.

Άλλωστε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα ποντάρει πολλά στις προοπτικές ανάπτυξης της ναυτιλιακής και διαμετακομιστικής συνεργασίας με το Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάιο ένα γιγαντιαίο ρωσικό Ro-Ro έδεσε στο βόρειο λιμάνι του Ιράν Noshahr, μετά από 21 χρόνια, διασχίζοντας την πολυτροπική διαδρομή Ρωσίας-Ιράν-Ινδίας.

 

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.