Δεξαμενόπλοια: Πέπλο αβεβαιότητας για τα ρωσικά φορτία

Δεξαμενόπλοια: Πέπλο αβεβαιότητας για τα ρωσικά φορτία

274
Δεξαμενόπλοια: Πέπλο αβεβαιότητας για τα ρωσικά φορτία

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά δεξαμενόπλοιων, και δη αναφορικά με την ασφάλιση των πλοίων, καθώς η απόφαση των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου καλύπτεται ακόμη από ένα πέπλο αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι έμφορτα δεξαμενόπλοια κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο στο σενάριο όπου η τιμή στην οποία αγοράστηκε το πετρέλαιο που μεταφέρουν είναι υψηλότερη από το πλαφόν. Εφόσον ένα τέτοιο σενάριο καταστεί πραγματικότητα, η ασφάλιση των πλοίων θα αρθεί, ενώ οι αγοραστές θα αρνηθούν την παράδοση των φορτίων, γεγονός που αναμφίβολα θα προκαλέσει χρηματοοικονομικούς και εφοδιαστικούς πονοκεφάλους.

Παράλληλα, εφόσον η ασφάλιση ενός πλοίου ακυρωθεί ενώ εκείνο πλέει στα ύδατα, το φορτίο του όχι μόνο θα θεωρηθεί «αχρηστευμένο», αλλά την ίδια ώρα ενδέχεται να υπόκειται σε κυρώσεις.

Συνεπώς, θεωρείται αναγκαίο G7 και ΕΕ να προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το πλαφόν. Επί του παρόντος, οι εταιρείες ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πληθώρα νομικών λεπτομερειών που δεν έχουν καταστεί γνωστές. Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό οι σχετικοί κανονισμοί μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ να μη διαφέρουν σημαντικά, καθώς η ταυτόχρονη συμμόρφωση σε αυτούς θα αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.