Αγορά διαλύσεων: Σε πτώση η δραστηριότητα

Αγορά διαλύσεων: Σε πτώση η δραστηριότητα

118
Αγορά διαλύσεων: Σε πτώση η δραστηριότητα

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παραμένει η δραστηριότητα στην αγορά διαλύσεων εντός του 2022. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied Shipping Research, τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, 417 πλοία πωλήθηκαν προς διάλυση έναντι 825 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (πτώση 49,5%). Η πτώση είναι εμφανής και σε μηνιαία βάση, με τη δραστηριότητα το 2022 να μην ξεπερνά την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους για κανέναν μήνα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2022, μόλις 15 πλοία πωλήθηκαν προς διάλυση, σύμφωνα με τα δεδομένα της Allied, έναντι 71 τον Οκτώβριο του 2021.

Από τα πλοία που έχουν πωληθεί προς διάλυση, 146 είναι δεξαμενόπλοια, 41 είναι bulk carriers, 4 containerships και 14 υγραεριοφόρα, με τα υπόλοιπα να μην ανήκουν σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες πλοίων. Συνεπώς, όπως και το 2021, οι διαλύσεις αφορούν σε σημαντικό βαθμό τα δεξαμενόπλοια.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλεπάλληλες εξελίξεις στον κλάδο ενέργειας αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στην προσφορά των δεξαμενόπλοιων, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η εφαρμογή του CII από το 2023 και έπειτα, που θα έχει άμεσο αλλά και έμμεσο αντίκτυπο στην προσφορά πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.