Oι κυβερνοεπιθέσεις, η επόμενη μεγάλη απειλή για τη ναυτιλία

Oι κυβερνοεπιθέσεις, η επόμενη μεγάλη απειλή για τη ναυτιλία

144
Oι κυβερνοεπιθέσεις, η επόμενη μεγάλη απειλή για τη ναυτιλία

Η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ψηφιοποίησης, καθώς οι νέες τεχνολογίες γίνονται απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των αναγκών της. Η ραγδαία διείσδυση της ψηφιοποίησης, ωστόσο, εκθέτει τα πλοία στον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων.

Μια κατάσταση όπως η προσάραξη του πλοίου «Ever Given» στη διώρυγα του Σουέζ, το 2021, θα ήταν πολύ εύκολο να επαναληφθεί εάν κάποιο πλοίο δεχόταν κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Thetius, της CyberOwl και της HFW.

Παρά το γεγονός πως το «Ever Given» δεν δέχτηκε κάποια επίθεση, αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει από μια πιθανή παραβίαση των συστημάτων ενός πλοίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, η ανάληψη του ελέγχου ενός πλοίου είναι εξαιρετικά εύκολη μέσω κακόβουλων λογισμικών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου στόλου χρησιμοποιεί πλέον ψηφιακά συστήματα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των πλοίων, όμως παράλληλα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα στον κυβερνοχώρο. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα πως κυβερνοεπιθέσεις έχουν πλήξει τις επτά από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης containerships.

Συνεπώς, η κυβερνοασφάλεια είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να επενδύσει ο ναυτιλιακός κλάδος, καθώς οι συνέπειες των επιθέσεων είναι σημαντικές, σύμφωνα με την έκθεση. Πολλές εταιρείες έχουν απολέσει ήδη σημαντικά κεφάλαια από αυτό το είδος επιθέσεων, ενώ μπορεί άμεσα να επηρεαστεί το σύνολο της βιομηχανίας αλλά και της οικονομίας, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.