Η οικονομία της Νιγηρίας περνά από τον μαύρο χρυσό

Η οικονομία της Νιγηρίας περνά από τον μαύρο χρυσό

155
Η οικονομία της Νιγηρίας περνά από τον μαύρο χρυσό

Τη δημοπράτηση αδειών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου προγραμματίζει η Νιγηρία, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

H Νιγηρία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο μια διαγωνιστική διαδικασία για επτά πεδία βαθέων υδάτων, όπως ανέφερε ο Gbenga Komolafe, Chief Executive της Nigerian Upstream Petroleum Regulatory Commission (NUPRC).

Οι εν λόγω θαλάσσιες περιοχές έχουν βάθος μεταξύ 1.200 και 3.100 μ. και βρίσκονται στην πόλη του Λάγος και όχι στις ακτές του Δέλτα του Νίγηρα, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα είχε μειωθεί σε λιγότερο από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο του 2022, καταγράφοντας χαμηλό πολλών δεκαετιών, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση η πτώση αυτή οφειλόταν στις μεγάλες κλοπές από τους αγωγούς κατά μήκος του Δέλτα του Νίγηρα.

Τα τελευταία χρόνια, η παράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων, με πρωταγωνίστριες τις εταιρείες Shell Plc και TotalEnergies SE, αντιστοιχούσε στο 35% της συνολικής παραγωγής. Φέτος όμως το μερίδιό τους παρουσιάζεται αυξημένο, δεδομένου ότι οι χερσαίοι αγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μεταφορά.

Πέραν της χορήγησης νέων αδειών, η κυβέρνηση της Νιγηρίας ενθαρρύνει τις εταιρείες που ήδη συμμετέχουν σε offshore ενεργειακά projects να αναπτύξουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους.

Τέλος, τον περασμένο Οκτώβριο, η NUPRC ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή διαγωνιστική διαδικασία για εταιρείες που ενδιαφέρονται για την αγορά φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.