Κύμα LNG carriers «κατακλύζει» την Ευρώπη

Κύμα LNG carriers «κατακλύζει» την Ευρώπη

347
Κύμα LNG carriers «κατακλύζει» την Ευρώπη

Ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ εξελίσσεται στις διά θαλάσσης ροές LNG, απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεπακόλουθων αλλαγών στο εμπόριο.

Η Ευρώπη επιχειρεί να διακόψει διά παντός την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, στρεφόμενη σε άλλες χώρες τροφοδοσίας. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, αυξάνουν κατακόρυφα τις εξαγωγές στην Ευρώπη, η οποία όμως, λόγω των υποεπενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην ομαλή ροή και διανομή των εν λόγω προμηθειών. Ως αποτέλεσμα, περίπου 60 LNG carriers είναι παροπλισμένα ή κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο, σύμφωνα με δεδομένα της MarineTraffic που δημοσιεύει το CNBC.

Το κύμα LNG carriers δεν συνάδει με τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης των μονάδων της Ευρώπης και ως εκ τούτου οι εκφορτώσεις LNG πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις. Με τη σειρά τους, οι καθυστερήσεις αυτές αναγκάζουν τα πλοία να επιστρέφουν με καθυστέρηση στις ΗΠΑ για επαναφόρτωση. Κατά συνέπεια, καταγράφεται αύξηση των αποθεμάτων σε επίπεδα που η αγορά δεν ανέμενε.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ναύλοι των LNG carriers «τρέχουν» προς εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.