Ναυπηγεία: Επενδύσεις της Νότιας Κορέας με στόχο την κορυφή της βιομηχανίας

Ναυπηγεία: Επενδύσεις της Νότιας Κορέας με στόχο την κορυφή της βιομηχανίας

89
Ναυπηγεία: Επενδύσεις της Νότιας Κορέας με στόχο την κορυφή της βιομηχανίας

Σε επενδύσεις με επίκεντρο τη ναυπηγική βιομηχανία προσβλέπει η Νότια Κορέα, το πιο πρόσφατο βήμα της Σεούλ στον αγώνα διατήρησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που διατηρούν τα εγχώρια ναυπηγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Korea, η Νότια Κορέα θα επενδύσει περισσότερα από 140 δισ. γουόν (περίπου $97,4 εκατ.) σε Έρευνα και Ανάπτυξη, προκειμένου η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία να καταλαμβάνει ποσοστό 75% στα πλοία υψηλής αξίας, με ορίζοντα το 2030.

Η εν λόγω στρατηγική δεν εκπλήσσει. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία συνιστούν κύρια επιλογή για τη ναυπήγηση πλοίων υψηλότερης πολυπλοκότητας, όπως τα δεξαμενόπλοια και τα LNG carriers. Στο πλαίσιο αυτό, η Νότια Κορέα προσπαθεί να διασφαλίσει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εντός μιας περιόδου ανόδου των κινεζικών ναυπηγείων στην αγορά κατασκευής LNG carriers.

Τα νέα επενδυτικά projects θα περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη τεχνολογιών που αφορούν LNG carriers, αλλά δεν θα περιορίζονται μόνο εκεί. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν projects δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, κυλινδρικών ιστίων, ακόμα και κατασκευής ενός πρωτότυπου πλοίου μεταφοράς υδρογόνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ειδησεογραφικά μέσα, πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία τα επόμενα έτη, προκειμένου να διασφαλιστεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας πρέπει να αυξηθούν κατά 43.000 εντός της επόμενης πενταετίας.

Το εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία έτη, αφότου κορυφώθηκε το 2014, οπότε και ήταν ίσο με 203.441. Τον Ιούλιο του 2022, ο αριθμός εργαζομένων ήταν ίσος με 92.394.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η νοτιοκορεατική ναυτιλιακή βιομηχανία θα χρειαστεί επιπλέον 135.000 εργαζομένους έως το 2027.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.